Biskupům se nelíbí příručka k sexuální výchově dětí

21.04.2010 22:59

Biskupům se nelíbí příručka ministerstva školství k sexuální výchově ve školách, nebyla podle nich dostatečně konzultována a nabádá k přílišnému individualismu.

Biskupům se nelíbí příručka k sexuální výchově dětí

Ministerstvo školství připravilo nové příručky a metodický pokyn, jak učit sexuální výchovu na základních školách.

Podle ministryně Miroslavy Kopicové by měla být sexuální výchova pojímána komplexně, aby žákům pomáhala formovat i morální postoje a podporovala jejich citový rozvoj.

Biskupové z České biskupské konference jsou ale přesvědčeni, že sepsání materiálů měla předcházet širší diskuse mezi pedagogy, právníky, sexuology a rodiči.

Příručka podle nich děti nabádá k přílišnému prosazování vlastního já na úkor vztahů s ostatními. Málo se prý v příručce zdůrazňuje, že sexualita je o vztahu mezi dvěma lidmi, že nejde jen o uspokojování potřeb jednotlivce.    

Církvi vadí také některé pasáže, které předpokládají, že děti mají zkušenost s pornografickými filmy a časopisy. V příručce se prý doporučují takové formy a metody, které ohrožují mravní výchovu mládeže.

Biskupové prý podporují snahu podávat dětem a mládeži dostatek informací, které "by posloužily k utváření zralé lidské osobnosti". Jsou však přesvědčeni, že by se tak mělo dít s respektem ke kulturnímu, sociálnímu a rodinnému kontextu.

Foto: skolni.info

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…