Bitva o Sýrii začala. Podívejte se, co se tam prý chystá

01.10.2015 17:36

Bitva o Sýrii začala. Agentura Reuters uvádí, že stovky íránských vojáků, kteří v posledních deseti dnech překročili syrskou hranici, jsou připraveny přidat se k syrské vládní armádě a jejich spojenci z libanonského Hizbaláhu ve velké pozemní ofenzívě za podpory ruských vzdušných sil.

Bitva o Sýrii začala. Podívejte se, co se tam prý chystá
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

„Ruské nálety budou v nejbližší době doprovázeny pozemními útoky syrské armády a jejích spojenců,“ řekl jeden z libanonských zdrojů blízkých situaci.

„Je možné, že nejbližší pozemní operace se soustředí na území kolem Idlibu a Hamy,“ dodal zdroj. Libanonské zdroje tvrdí, že operace bude namířená na získání území, které ukořištili rebelové bojující proti režimu Bašára Asáda.

Zároveň poukazují na stále více provázanou vojenskou alianci mezi Ruskem a Sýrií a jejich spojenci, Íránem a Hizbaláhem, která se soustředí na získání území na severozápadě Sýrie, jež obsadili ozbrojenci. „Předvoj íránských pozemních jednotek dorazil do Sýrie: boje se budou účastnit hlavně vojáci a důstojníci. Nejsou to poradci... Mluvíme tu o stovkách lidí s vybavením a zbraněmi. A přijdou další,“ uvedl druhý z libanonských zdrojů, podle kterého se vojenské operace zúčastní i Irák.

Dosavadní vojenská pomoc pro Bašára Asáda ze strany Iráku zatím probíhala formou poskytování vojenských poradců. Írán také mobilizoval šíitské ozbrojené jednotky včetně iráckých a některých afghánských, aby bojovaly po boku syrských vládních jednotek.

Libanonský Hizbaláh přitom bojoval na straně syrského režimu od samého začátku konfliktu.

Rusko podniklo první nálety na syrském území během středy, přičemž zaútočilo nedaleko měst Homs a Hama na západě země. Zde však syrská armáda nebojuje přímo s jednotkami Islámského státu, nýbrž s povstalci. Islámský stát se nachází především na severu a východě Sýrie.

Aliance ozbrojených skupin, do které patří al-Káida, Fronta al-Nusrá a další, získala v provincii Idlib velké části území a zcela vytlačila syrské vládní jednotky z hranic s Tureckem.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …