Black Lives Matter! Praha „flákla“ do silnice umělecké dílo, auta tam nesmějí. Ale vše přebil aktivismus

26.08.2020 15:23

Na nábřeží, které primátor Hřib ve spolupráci s Praha Sobě ‚osvobodil‘ od aut, vzniká velké dřevěné umělecké dílo. Ne ledajaké. Má prý plnit přání. A co si lidé v mnoha světových jazycích přejí. Například ‚svobodnou Palestinu‘, Joe Bidena prezidentem nebo podporu LGBT a Black Lives Matter.

Black Lives Matter! Praha „flákla“ do silnice umělecké dílo, auta tam nesmějí. Ale vše přebil aktivismus
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Umělecké dílo ve vozovce

Anketa

Máte důvěru ve zdraví prezidenta Zemana? (Ptáme se od 26.8.2020)

86%
14%
hlasovalo: 8814 lidí
Jak jsme již informovali, zahrádky restaurací na Smetanově nábřeží, kde se ještě před nedávnem proháněla auta, zejí prázdnotou, přinejmenším ve všední den odpoledne. Tento stav, jak současné fotografie dokládají, trvá. Nicméně prostor táhnoucí se od křižovatky ke konci parku Národního obrození není vyplněn jen zahrádkami.

Zahrádky na Smetanově nábřeží v 16.00 odpoledne:

Hned za nimi postupně vyrůstá „dřevěný oblak“, socha německého sochaře Martina Steinerta, a to v rámci mezinárodního sochařského festivalu SculptureLine. Prozatím má oblak tvar lodě. Tohoto uměleckého počinu, který podporuje skupina ČEZ a Goethe Institut, se může zúčastnit i veřejnost. „Máte nějaké přání? Můžete ho napsat na laťku, která bude součástí uměleckého díla Martina Steinerta, a přání se vám splní!“ informoval Goethe Institut.

Nutno říci, přání na laťkách tvořící skulpturu přibývají, a to v mnoha světových jazycích. Někdo na jednu laťku napsal klasické heslo amerických hippies „Make Love, Fuck War“. Objevilo se i mnohem konkrétnější politické heslo, kdosi si přeje, aby Joe Biden a Kamala Harrisová porazili Donalda Trumpa. A nemohlo chybět ani heslo Black Lives Matter.

Přání na ‚dřevěném oblaku‘:

Ne všichni brali přání vážně, další pisálek z Ruska přidal znak Sovětského svazu, jeho zkratku a nápis ‚Suka blyat‘. Mezi přáními zazněl i požadavek na ‚Svobodnou Palestinu‘ a také podpora LGBT.

Další přání:

Kdo chce své přání na dřevěné konstrukci zvěčnit, má ovšem čas jen do 2. září, kdy v 18 hodin proběhne dokončení instalace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…