Blahobytná zlatá prasátka nám kážou o mravnosti a lásce. Vánoční výprask církvi od Lenky Procházkové

29.12.2014 18:46

Spisovatelka a známá odpůrkyně církevních restitucí Lenka Procházková vysvětluje svůj názor na církev a na církevní restituce pomocí neotřelého příměru. „Jinak voní seno koním a jinak milencům. Připusťme, že seno je obrazný příměr pro náboženství. Koňové (lidé) to žerou, ale pro církev je seno postýlkou,“ rozepisuje se v článku, který publikoval server Prvnízprávy.cz.

Blahobytná zlatá prasátka nám kážou o mravnosti a lásce. Vánoční výprask církvi od Lenky Procházkové
Foto: Archiv LP
Popisek: Lenka Procházková

I Ježíškovi vystlala církev měkce jesličky, když zpětně přepsala jeho dospělý příběh pro své účely, píše spisovatelka v lehce ironickém duchu a pokračuje: Posmrtně se Ježíš stal tak senem, kterým nás církev krmí, abychom její káru táhli dál. Přijímání sena je úvazek k pokoře a k poslušnosti.

Pasáže z evangelií o vyhánění kupců jsou aktuální i teď

Připomíná, že původní idea křesťanství byla na vnitřní pokoře založena, ale s vnějším pokořováním člověka neměla nic společného. Naopak. Dokonce vyzývala k odvaze odporovat těm, kteří s vírou obchodují. A pasáže z evangelií o vyhánění penězoměnců a kupců z nádvoří jeruzalémského chrámu inspirovaly už Jana Husa a jsou aktuální i v současnosti.

Před alergií z přebytku sena nás neochrání ani veřejnoprávní televize

Prozaička si posteskla, že o Vánocích je sena takový přebytek, až nám slzí oči od senné rýmy. A před alergií nás neochrání ani veřejnoprávní televize. „Blahobytná zlatá prasátka na nás pomrkávají z obrazovky a nabádavým hlasem nám kážou o mravnosti, střídmosti, toleranci a lásce k bližnímu,“ píše spisovatelka a připomíná, že rozdíly mezi jejich slovy a činy už takříkajíc volají do nebe. „Jenomže nebe (stejně jako Česká televize), je jenom na koukání a nemá zpětnou vazbu. Vždyť ani církevní zlatá prasátka v boží spravedlnost nevěří a tu lidskou dokážou podplatit. Mají z čeho,“ nebere si Procházková servítky.

S nemravným zákonem o církevnich restitucích se nesmíříme nikdy

Podle jejího názoru je většina českých občanů otřesena kolaborací „demokratických“ politiků s hierarchickou katolickou církví. „S nemravným zákonem o tzv. církevních restitucích, který byl odhlasován za kriminálních okolností a posvěcený Ústavním soudem, se nesmíříme nikdy,“ tvrdí Procházková.

Upozorňuje, že hodnostáři římskokatolické církve v Čechách si namlouvají, že nabyté majetky jim vrátí ztracenou autoritu. „Ta je však zničena nevratně, a časem přijdou i o ty podvodně získané statky,“ varuje spisovatelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…