Blatný mění kurz. Očkování pro 70+, zařídí to praktici

26.02.2021 9:19

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představil v pátek ráno detaily očkování proti covidu-19 od 1. března. Očkováni budou prioritně senioři nad 70 let, při registraci nebude rozhodující čas ani zdravotní stav. Do očkování se nově zapojí praktičtí lékaři. Registrace pro očkování pedagogických a nepedagogických zaměstnanců bude spuštěna 27. února.

Blatný mění kurz. Očkování pro 70+, zařídí to praktici
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí
Ministr Blatný připomněl, že v České republice je naočkováno 6,5 procenta populace, konkrétně 624 tisíc osob, z toho 232 tisíc osob je očkováno již dvěma dávkami. „Jsme na tom tedy stejně, jako většina okolních zemí. Tedy určitě patříme k těm lepším zemím, co se týká počtu druhých dávek,“ dodal šéf resortu zdravotnictví. Největší počet dávek je od společností Pfizer a BioNTech, následuje AstraZeneca a Moderna. Česko má objednané vakcíny pro 11 milionů lidí.

Novinkou v očkování od 1. března bude nová prioritní skupina seniorů nad 70 let. „Půjde zhruba o milion obyvatel. Nebude rozhodovat čas registrace ani zdravotní stav,“ uvedl Blatný. Očkování bude jako dosud probíhat na očkovacích místech a přihlášení v centrálním rezervačním systému na stránkách registrace.mzcz.cz.

Začne se očkování zaměstnanců ve školství i přesto, že se nyní školy neotevřou, protože je na tři týdny potřeba provést zásadní změnu. „Zhruba měsíc, který je potřeba k proočkování pedagogických pracovníků má smysl. I díky očkování bude možnost vracet děti do škol,“ doplnil Blatný.

Registrace pro očkování pedagogických a nepedagogických zaměstnanců bude spuštěna 27. února. „Reagistrace bude probíhat s pomocí unikátního kódu, které rozeslalo na školy Ministerstvo zdravotnictví. Ani zde nerozhoduje rychlost registrace,“ přiblížil Blatný.

Další změnou pak je očkování praktickými lékaři, jejich zapojení bude přes rezervační systém od 1. března. „I praktičtí lékaři by se měli zaměřit na neočkované pacienty nad 80 let a následně na novou prioritu nad 70 let, kterou má lékař registrovanou ve své ordinaci,“ upřesnil ministr.

Neočkují všichni praktičtí lékaři, pouze ti, kteří se přihlásili. „Ze zhruba pěti tisíc lékařů vyjádřilo dlouhodobý zájem očkovat asi tři a půl tisíce z nich. Praktický lékař v systému uvidí, který z jeho pacientů už je očkován či je registrován na očkování. Aktivní lékaři budou kontaktovat pacienty nad 80 let, kteří neprojevili dosud zájem o očkování,“ dodal ministr. Pro očkování bude stanovená přesná síť ve spolupráci s krajským koordinátorem očkování.

Poté budou moct praktičtí lékaři očkovat také další pacienty včetně těch, kteří jsou imobilní. „Podle svého zvážení může praktický lékař naočkovat i mladšího pacienta, který je ale závažně nemocný či má chronickou chorobu, tedy má stejné nebo větší riziko než běžný 70letý pacient,“ doplnil.

Lidi dělí vakcinační strategie celkem do tří skupin. Očkování první skupiny se mělo podle předpokladů stihnout za leden a únor, kvůli evropskému zpomalení dodávek se však očkování zpozdilo. Původně Blatného resort informoval, že s očkováním druhé přednostní skupiny se začne po naočkování 70 procent té předcházející. 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…