Blažek nechá přezkoumat policejní razii

19.06.2013 16:50

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nechá přezkoumat, jestli byl zásah policie, při kterém byla před týdnem zatčena šéfka kabinetu Jana Nagyová, bývalí poslanci ODS a vedení Vojenského zpravodajství, adekvátní. Ministr to po jednání vlády řekl novinářům. Dodal, že nechce posuzovat vinu či nevinu obviněných, ale jde mu o přiměřenost zásahu. V souvislosti se zásahem vláda padla a nyní úřaduje v demisi.

Blažek nechá přezkoumat policejní razii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Blažek řekl, že posouzení vypracuje společně s odborníky na ústavní, správní a trestní právo. Hotové by mělo být v řádu týdnů, závěry ministr předloží Parlamentu. "Nejde o posuzováni viny a trestu v té věci. Je potřeba zkoumat, jestli 400 policistů kvůli třem bývalým poslancům, jedné ženě a dvěma lidem z vojenské kontrarozvědky je zdůvodnitelný zásah ozbrojených sil v budovách vlády a dalších budovách soukromých osob," řekl ministr. Podle Blažka vláda jeho návrh jednomyslně podpořila.

Ministr chce také nechat přezkoumat, jestli bylo odposlouchávání nejbližších spolupracovníků premiéra přiměřené a v souladu s předpisy. Dodal, že je znepokojen, že se do médií dostávají fakta z trestních spisů. Požádal prý kvůli tomu i nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby učinil taková opatření, aby informace neunikaly. Kvůli obvinění Nagyové, která byla šéfkou kabinetu Petra Nečase, premiér v pondělí rezignoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…