Blažkův seznam. Historik z ÚSTRu, který vedl protesty proti Lence Procházkové, zveřejnil soupisku herců, kteří se „ušpinili“ v majoru Zemanovi

08.08.2017 17:01

Historika Petra Blažka mohou lidé znát především jako badatele, který se zaměřuje na studium komunistického totalitního a později autoritářského režimu v Československu. Poslední dobou na sebe Blažek upozornil třeba ostrou kritikou prezidenta Miloše Zemana. Teď si vzal do prádla herce, kteří hráli v komunistickém propagandistickém seriálu Třicet případů majora Zemana.

Blažkův seznam. Historik z ÚSTRu, který vedl protesty proti Lence Procházkové, zveřejnil soupisku herců, kteří se „ušpinili“ v majoru Zemanovi
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Petr Blažek působí v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), kde je mimo jiné také předsedou odborové organizace. Věnuje se především tématu odboje proti komunistickému režimu. Z této pozice tak dnes často kritizuje prezidenta Miloše Zemana a odmítá jeho návrhy na jmenování nových členů Rady ÚSTR.

Vedl například kampaň proti zvolení signatářky Charty 77 Lenky Procházkové, u které mu vadil její postoje a "propagandistický a demagogický styl". Zejména mu vadil její kritický postoj k NATO a Evropské unii (Blažkovými slovy "vyzývala Česko, aby se stalo pátou kolonou v Evropské unii"), a rovněž její postoj k církvi a církevním restitucím. Blažek se rovněž pozastavil nad tím, že Procházková obhajuje prezidenta Miloše Zemana.

Blažek se také jasně postavil např. proti jmenování Karla Srpa, který má sice nemalou zásluhu na vybudování Jazzové sekce coby ostrůvku relativní svobody v autoritářském komunistickém Československu, jenže mezi roky 1979 až 1982 měl být Srp také agentem komunistické státní bezpečnosti a dodávat jí informace z kruhů nepřátelských vůči režimu. Po sametové revoluci soud konstatoval, že byl Srp v seznamech spolupracovníků StB veden neoprávněně, ale od vynesení rozsudku vyšly najevo nové informace, které tento soudní verdikt zpochybňují. Blažek se proti návrhu na Srpa ozval jen několik minut po jeho zveřejnění a tvrdil, že Srp jako agent StB vůbec není ze zákona oprávněn se o funkci člena rady protitotalitního ústavu ucházet.

Tentokrát se Blažek rozhodl zveřejnit seznam herců, kteří si zahráli v komunistickém ideologickém seriálu Třicet případů majora Zemana. „V archivu jsem ještě našel seznam herců, kteří si v seriálu Třicet případů majora Zemana zahráli, někteří dokonce zvládli několik rolí. Opsal jsem ho tehdy z titulků jednotlivých dílů. Napadá mne slovo prezenčka,“ napsal na sociální síti Facebook.

A přidal opravdu úctyhodně dlouhý seznam herců, mezi nimiž najdeme třeba Josefa Abrháma, Jiřího Adamíru, Milenu Dvorskou, Karla Chromíka, Vladimíra Menšíka, Miloše Nedbala, Jana Přeučila a další herecké velikány.

Zveřejnění seznamu herců ale vyvolalo rozporuplné reakce. Někteří lidé připomněli, že se našli odvážní herci, kteří v propagandistickém seriálu odmítli hrát. Jeden z diskutujících však dodal, že si netroufá hodnotit ty, kteří tam přece jen hráli. „Nelíbí se mně to, ale nebyl jsem v jejich kůži, nezažil jsem tu situaci a nechci si hrát na soudce.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…