Blb! Kalousek překvapivě zavrčel na něco, v čem je i TOP 09. A Topolánek...

30.10.2018 11:45

Miroslav Kalousek poslal přes sociální sítě radu očekávanému primátorovi Prahy Zdeňku Hřibovi. Politika je profese, a když už v ní nemá žádné zkušenosti, měl by si toho být alespoň vědom a chovat se podle toho. Debatu oživil expremiér Mirek Topolánek líčením svých neúspěšných pokusů u hrnčířského kruhu a obavami, že nový šéf metropole dopadne podobně.

Blb! Kalousek překvapivě zavrčel na něco, v čem je i TOP 09. A Topolánek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila svou Vizi 2030. V tomto roce by ráda například viděla již zavedené euro nebo stejnou životní úroveň jako v sousedním Německu

Očekávaný primátor Prahy Zdeněk Hřib má velké plány – chce metropoli „posunout do současného tisíciletí“. A nedělá si příliš hlavu s výtkami, že jako politický nováček může mít trochu problém, jak to udělat.

„Nikdo mi neřekl, jaká politická zkušenost by mi měla chybět,“ řekl serveru Seznam.cz. A politickým „prubířským kamenem“ mu prý bylo, že dovedl ke zdárnému konci jednání o koalici.

Ne úplně všechny tím vystudovaný lékař, který se medicíně nikdy profesionálně nevěnoval, a ředitel neziskové organizace Institut pro aplikovaný výzkum, edukaci a řízení ve zdravotnictví dokázal přesvědčit.

Miroslav Kalousek, předseda sněmovního klubu TOP 09 (která přes kandidátku Spojené síly pro Prahu usedne s Hřibem a jeho Piráty v magistrátní koalici), připomněl Hřibovi, že politika je profese. V této profesi prý člověk bez zkušeností může uspět, musí si ale být vědom, že mu ty zkušenosti chybí. A ze sebevědomého vyjádření MUDr. Hřiba toto vědomí rozhodně necítí.

„Když si ale odmítá připustit, že mu ty zkušenosti chybí, je to docela průšvih. Přeji hodně štěstí. Nám všem,“ dodal někdejší ministr financí.

Pod jeho příspěvkem se rozproudila debata, v níž mnozí uživatelé Twitteru Kalouskovi vyčítali, že nedal progresivní „koalici současného tisíciletí“ šanci se předvést. Jeden mu vytýkal, že těšit se na neúspěch konkurence není státnické, a přidal názor, že po mafiánské koalici ODS s ČSSD a tragédii pod vedením primátorky Krnáčové není špatné zkusit něco jiného.

„Miluji ‚argumenty‘, které mi podsunou motivy, které nemám, a pak mě za ně odsoudí. Nechcete se stát komentátorem v LN? Tam je to žádaná kvalifikace,“ odpověděl mu Kalousek.

A pak na jeho profil dorazil Kalouskův někdejší nadřízený z vlády a v současnosti častý diskusní partner na sociálních sítích, expremiér Mirek Topolánek. Ten otázku zkušeností a kvalifikace primátorského kandidáta pojal po svém – značně rozverně.

Pozici Zdeňka Hřiba přirovnal ke své ojedinělé rukodělné zkušenosti s keramikou. „1x jsem na hrnčířském kruhu zkoušel něco ‚vytvořit‘. Na 10. pokus jsem něco vykroužil. Nic moc. Chce to učňovská léta a tovaryšskou zkoušku než se člověk stane mistrem,“ myslí si bývalý předseda vlády.

„Nejhorší je blb, který si myslí, že vyrobí hrnek bez kruhu a my ho koupíme. Najde za pár let aspoň ten kruh?“ dodal na Hřibovo konto, čímž na sebe svolal další vlnu kritiky, neboť na primátora prý žádné „tovaryšské zkoušky“ potřeba nejsou. Po další diskusi obhájce primátora jménem Martin Makovický napsal: „Myslím, že primátor Hřib je na tu funkci kvalifikovaný víc než dost. Jak obstojí samozřejmě teprve uvidíme...“

Topolánek neodolal pokušení reagovat: „Proboha, a čím se kvalifikoval? Já mám rád ironii, ale to jste přehnal...“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …