Blbci, země blbců? Václav Klaus se opřel do pravdoláskovců i spisovatele

01.08.2017 7:11

Exprezident Václav Klaus poskytl exkluzivní rozhovor MF Dnes. V něm mimo jiné uvedl, že vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) je hrůza. Od voleb, které nás čekají za tři měsíce, však nic zásadního nečeká. „Žádný z politických subjektů, které se chtějí voleb zúčastnit, mě nenadchnul do té míry, že bych očekával nějaký výrazný zvrat,“ řekl.

Blbci, země blbců? Václav Klaus se opřel do pravdoláskovců i spisovatele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Klaus v rozhovoru mimo jiné uvedl, že zcela určitě nebude volit hnutí ANO Andreje Babiše. „Ale mám takové otazníky nad dalšími politickými stranami, že bych si netroufal mluvit o jedné straně jako o symbolu zla a o druhé straně jako o symbolu dobra. Pro mě Sobotkova sociální demokracie nebo Bělobrádkovi lidovci nejsou něčím, co bych obdivoval a strašlivě bych si přál, aby u nás zvítězili. To určitě ne,“ sdělil bývalý prezident. 

Velmi kriticky se pak pustil do Sobotkovy vlády, která nás podle jeho slov zavlekla do takové hrůzy, že nic moc horšího už nastat nemůže. „Nešťastný služební zákon a všechno, co z něj plyne, obrovský nárůst počtu úředníků všeho druhu. To je děs, který ovlivňuje lidské životy v soukromém i pracovním smyslu,“ řekl Klaus. Vykročili jsme prý také neuvěřitelně razantně směrem k multikulturálnu, feminismu, genderismu a všem těm nesmyslům současné doby, současné Evropy a současného Západu. „Zmínit musím i zahraničně politickou sféru. Tato vláda výzvu, kterou je pro Evropu masová migrace, prostě nezvládla. Neodvážila se být tím, čím je Polsko a Maďarsko. Občas se sice odváží něco proti junckerovského nebo proti merkelovského říci, ale fakticky není natolik pevná, jako jsou jiné země Visegrádské čtyřky,“ dodal. 

Anketa

Chybí vám v politice exprezident Václav Klaus?

37%
63%
hlasovalo: 6897 lidí

TOP 09 pak Klaus označil za pravdoláskovskou, zelenou a protiruskou stranu. „ODS je strašlivě poškozená tím, co se stalo před čtyřmi lety, a stále se jí nedaří z toho vymanit. Nemyslím, že tam není řada lidí uvažujících způsobem, který mně konvenuje, ale jako celek ta strana de facto špatně funguje. Jednou věcí je pronášet politologické poučky a druhou věcí je provádět autentickou politiku. V tomto ohledu ODS není vidět. Předseda ODS je obklopen neviditelnými osobnostmi, a když říkám neviditelnými, tak zdůrazňuji, že neviditelnými z hlediska ideového pohledu na svět,“ řekl ke straně, jíž byl v minulosti předsedou. 

Nechyběla ani slova o aroganci politických elit, jež podle Klause dosahuje mimořádného a v minulosti neznámého rozměru. „Jakmile tyto elity nedostanou dostatečný počet hlasů, tak ty, kdo je nevolí, označí za blbce. To je fenomén absolutně nový a děje se stále častěji. To je i případ ataku na německou Alternative für Deutschland,“ zmínil. 

Závěrem se Klaus vyjádřil ke své reakci na rozhovor se spisovatelem Jáchymem Topolem. „Naši pravdoláskovci pohrdající každým, kdo nepatří mezi ně, toho využili k ataku ad hominem, k osobnímu útoku na mě. Vyjádřit nesouhlas s názorem, že jsme byli všichni za komunismu zemí absolutních blbců, není žádné kádrování. Je to pouhý nesouhlas s konkrétní větou,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…