Blbci zůstali doma, naznačil sociální demokrat Patočka

15.10.2016 18:23

Sociální demokrat Jan Patočka se v Deníku Referendum vyjádřil k senátním volbám. ČSSD by se měla zamyslet nad tím, proč sympatičtí lidé jásají nad porážkou této strany. Ocenil alespoň to, že neuspěli zastánci prezidenta Zemana, jako Zdeněk Škromach a další.

Blbci zůstali doma, naznačil sociální demokrat Patočka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Patočka

Patočka se přidal k těm, kteří poukazují na nízkou volební účast v dnešních senátních volbách, ze které dokázali těžit především lidovci, protože mají disciplinované voliče. Ostatním voličům to zkrátka nestálo za to a nepřišli. Lidovcům navíc prospěl sněmovní výpadek, díky kterému pochopili, že musí opravdu makat.

Sociální demokraté se podle šéfredaktora serveru řítí střemhlav k zemi, protože pohořeli tak moc, jako snad ještě nikdy v minulosti. Jednu pozitivní věc na těchto volbách ovšem vidí. „Jasnou dobrou zprávou letošních voleb je, že zcela propadli sociálnědemokratičtí politici koketující s ficovskou a zemanovskou xenofobií: Hašek, Škromach i Foldyna. Je naopak dobře, že jako jeden ze dvou senátních kandidátů ČSSD uspěla jedna z nejkultivovanějších osobností strany: profesor Žaloudík. ... Jako jeden z největších poražených letošních voleb vyšel Miloš Zeman: jím z Hradu hlásané myšlenky voliči zřetelně odmítli,“ jásá Patočka.

Nedá se z toho však usuzovat, jak dopadnou prezidentské volby v roce 2018. Ukázalo se snad jen tolik, že příznivci Miloše Zemana zůstali doma. Zamyslet by se nad sebou mohl i Andrej Babiš (ANO), který naráží na to, že se svým hnutím ANO se vymezoval a vymezuje proti všem, což se mu teď mstí. Při nízké volební účasti se zdá, že znovu posiluje ODS, byť jen slabě. Podle Patočky to není úplně nejlepší zpráva, protože ODS je notně protievopská a to není pro Českou republiku to nejlepší.

Celý text najdete zde

„Nižší účast měla jeden příznivý důsledek. Tím, že přišlo méně lidí, v daleko větší míře se na hlasování podílela politicky kompetentnější část veřejnosti; řečeno polopatě těžkomyslnější spoluobčané zůstali doma. ... Sociální demokraté by se měli zamyslet nad tím, co se s nimi stalo, když se sympatičtí lidé po celé zemi radují z jejich porážek. Znovu se potvrdila teze, že občané jsou suverénně nejkompetentnější částí českého politického provozu,“ uzavřel své hodnocení senátních voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…