Blbec v Bílém domě, propaganda a nová studená válka. Uznávaní američtí konzervativci naložili prezidentu Obamovi a chválí rozvahu Putina

19.07.2014 11:13

Bývalý republikánský prezidentský kandidát Ron Paul, velký kritik americké zahraniční politiky a poradce prezidenta Reagana Paul Craig Roberts a republikánský senátor a válečný veterán z Vietnamu John McCain se nezávisle na sobě vyjádřili k situaci na Ukrajině po pádu malajsijského letadla MH17. Zatímco první dva vyzývají k obezřetnosti, McCain volá po dalších sankcích a vojenské přítomnosti NATO v Pobaltí.

Blbec v Bílém domě, propaganda a nová studená válka. Uznávaní američtí konzervativci naložili prezidentu Obamovi a chválí rozvahu Putina
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Anketa

Kdo nese nejvíc viny za rozbouřenou situaci na Ukrajině?

6%
91%
hlasovalo: 17943 lidí

Ron Paul v otázce obviňování prezidenta Putina z hlavního podílu na celém incidentu tvrdí, že bychom neměli Putina tak rychle obviňovat. „Putin není hloupý, aby se podílel na takové události," řekl Paul v pořadu Americké fórum vysílaném na TV Newsmax a dodal, že přesun zbraní z Ruska směrem k povstalcům ještě není dostatečným důkazem k tomu, abychom ukázali prstem na ruského prezidenta.

„Ruské zbraně může mít kdokoli. Vezměte si, že americké zbraně používají i fanatici z Islámského státu v Sýrii a Levantě (ISIS). Naše zbraně jsme posílali i do Sýrie, abychom pomohli povstalcům proti prezidentu Asadovi. Některé z nich se ale dostali k Al-Káidě. To ale přece neznamená, že by americká vláda snad záměrně zásobovala nepřítele zbraněmi," nabízí Paul srovnání.

„Je velký rozdíl mezi tím, kdo zbraně používá, a mezi tím, jak se k nim dostal. To, že bylo letadlo sestřeleno ruskými zbraněmi tedy logicky neznamená, že to museli být Rusové či jimi podporovaní separatisté. Rovněž mám pochybnosti o tom, jaká byla motivace separatistů k sestřelení letadla. Nejasnosti panují i kolem změny trasy letadla. Zatím to na mě celé působí tak, že je za vším snaha odstartovat novou studenou válku," obává se Paul.

Spousta politiků podle Paula skutečně touží po tom, aby se studená válka vrátila. „Je evidentní, že za současný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou jsou zodpovědné Spojené státy i Evropská unie. Pokud by nepodporovali ukrajinskou opozici v jejím svržení legálně zvolené vlády a prezidenta Viktora Janukovyče, nemuseli jsme dnes nejspíš řešit sestřelení letadla MF17," je přesvědčen Paul.

Uvalení dalších sankcí na Rusko ze strany Spojených států považuje Paul v podstatě za vyhlášení války. „Kdykoli jsme se dostali do skutečné války, jako první krk jsme na zemi nepřítele uvalili sankce. Proto i tyto sankce hodnotím jako válečný akt, který je dnes namířen proti Rusku. Sankce přitom málokdy něco vyřeší. Jsou však považovány za symbol rozhodnosti a tvrdosti, tak snad proto k nim jinak slabý Obama přistoupil," tvrdí Paul.

„Chci tím vším pouze říci, abychom k hodnocení události na Ukrajině i po sestřelení civilního letadla přistupovali opatrně a bez přílišných emocí. Hodnoťme vše na základě skutečných důkazů, nikoli pod dojmem emocí a dohadů. Zatím máme všichni příliš málo informací a jsme spíš jen svědky propagandistických hrátek z ruské, ukrajinské, ale i americké strany. Není proto možné jednoduše ukázat prstem a říci, že za to může Rusko, Ukrajina nebo separatisté," uzavírá Paul.

K sankcím a leteckému neštěstí MH17 se na svém blogu vyjádřil také známý kritik prezidenta Obamy i celé zahraniční politiky Spojených států profesor Paul Craig Roberts. Ten považuje uvalení dalších sankcí za projev impotence Spojených států a s povděkem kvituje fakt, že sankce nenašly pozitivní odezvu ani mezi velkými uskupeními v americkém byznysu. Je navíc přesvědčen, že sankce se ve skutečnosti ruské ekonomiky prakticky vůbec nedotknou a jsou i z tohoto důvodu naprosto nesmyslné.

„Sankce mají izolovat Rusko, ale v konečném důsledku ten blbec v Bílém domě přispěje k izolaci samotného Washingtonu. Lži, arogance a směšná propaganda americké zahraniční politiky snižují úlohu celé země na minimum. Místo na sofistikovanou a trpělivou diplomacii se v posledních letech spoléháme pouze na použití hrubé síly. Sami tak podkopáváme svoji vážnost a vliv na dění ve světě," nekompromisně odsuzuje Roberts americkou vládu a prezidenta země.

Váleční jestřábi z Washingtonu jsou podle Robertse opět připraveni k akci. Zmiňuje v této souvislosti především výrok amerického viceprezidenta Josepha Bidena, který k sestřelení malajsijského letadla řekl, že „nešlo v žádném případě o nehodu". Vedle Bidena považuje Roberts za válečného jestřába také demokratického senátora a válečného veterána z Vietnamu Johna McCaina, jenž volal okamžitě po dalších sankcích a odvetách ještě dříve, než byly k dispozici alespoň nějaké relevantní informace.

Roberts naopak kladně hodnotí kroky ruského prezidenta Putina, který se podle něho stále drží diplomacie a získává si tak více sympatií než jeho americký protějšek Obama. „Přestože na Ukrajinu neposlal ruská vojska, je neustále z tohoto činu ze všech stran nespravedlivě obviňován. Na základě toho je i v amerických médiích považován za hlavního strůjce současných problémů na Ukrajině. Jasné soudy médií jsou přitom založeny pouze na obviněních americké vlády. Důkazy nejsou k dispozici veškeré žádné," pozastavuje se Roberts nad nepřehlednou situací.

Putin už není partner, vzkazuje senátor

Také profesorem Robertsem kritizovaný senátor McCain se ve svém prohlášení vyjádřil k situaci na Ukrajině po pádu malajsijského letadla. Na rozdíl od Paula a Robertse obviňuje z přímé odpovědnosti za neštěstí ruského prezidenta Vladimira Putina. „Až čas přinese pádnější důkazy. Ale už nyní je zřejmé, že Rusko má v sestřelení letadla prsty. Spojené státy by proto měly konečně začít jednat a uvalit na Rusko sankce, které skutečně silně pocítí."

McCain dále navrhuje, aby Spojené státy poskytly Ukrajině dostatek zbraní a podpory proti útokům separatistů. Nabádá evropské spojence, aby učinili to samé a podpořili tak USA ve všech směrech. „Dále je nutné zvýšit aktivity i samotnou přítomnost NATO ve státech východní Evropy, ale i v Pobaltí. V optimálním případě by bylo vhodné v těchto zemích zřídit stálé protiraketové základny. V neposlední řadě bychom pak měli prezidentu Putinovi dát najevo, že on pro nás není partnerem pro mírovou diskuzi, ale hlavním viníkem občanské války na Ukrajině," píše McCain ve svém oficiálním prohlášení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…