Blbečci, blbečci, kdopak vám dal hlas.... Politik a podnikatel pálí na Babišovu ministryni

19.01.2015 14:06

Blbečci, blbečci, kdopak vám dal hlas? Takto parafrázuje známou vánoční píseň Rolničky, rolničky… podnikatel a bývalý politik Rostislav Senjuk. Je pobouřen údajnou nekompetentností Ministerstva spravedlnosti, které by chtělo zamezit zakládání společností s jednou korunou, a navrhuje proto zvýšit základní jmění společnosti. Máme tady podle něj autoritu, „která nemá páru o věcech, které řídí, takže o kvalitě jejího řízení a regulace můžeme s úspěchem rovnajícím se jistotě pochybovat“.

Blbečci, blbečci, kdopak vám dal hlas.... Politik a podnikatel pálí na Babišovu ministryni
Foto: archiv strany
Popisek: Rostislav Senjuk, předseda Soukromníků

Někdejší předseda Strany soukromníků a podnikatel Rostislav Senjuk píše o údajné nekompetentnosti navrhovatelů zákona i novináře, který psal o záměru opětovného zvýšení základního jmění společnosti.

„Označení pro amatéry, které jsem použil v nadpisu (Blbečci, blbečci, kdopak vám dal hlas?), je mírné a shovívavé označení tak propastné neznalosti věci, ale pravé označení úrovně znalostí těchto tzv. odborníků by papír nesnesl. Již jsem si zvykl na debilní názory rádoby odborníků vyjadřujících se k islámu, jaderné energetice, případně ekonomice, ale vždy mne znovu a znovu překvapí ta arogantní tupost spojená s drzostí kázat, a hlavně řídit věci, kterým dotyčný naprosto, ale ani zbla nerozumí,“ napsal rozhořčeně.

Rostislava Senjuka přiměl k psaní článek, který si přečetl na serveru Novinky.cz, ten pojednával o snaze státu zarazit zakládání firem s jednou korunou. Ministerstvo spravedlnosti chce proto zvýšit výši základního jmění pro nově zakládané obchodní společnosti.

Celý článek ZDE:

„Ekonomové i účetní museli spadnout z postele smíchy, když si ten článek o opětovném zvýšení základního jmění přečetli. Ministerstvo spravedlnosti totiž přeloženo do češtiny říká: naprosto netušíme, proč a jak fungují obchodní společnosti, o fungování toho revanšistického a imperialistického a štvavého trhu nechceme ani nic vědět, ale plány vedené vaším vykořisťovatelstvím a okrádáním nás spravedlivých zhatíme, i kdyby šestá pětiletka měla trvat deset let,“ zaútočil podnikatel.

Základní jmění nemá s likviditou ani ručením nic společného

„Základní jmění společnosti je fiktivní účetní kategorie a nemá a nikdy neměla nic společného s tím, za co obchodní společnost ručí,“ dodává Senjuk a zároveň vysvětluje, co to základní jmění je. S ručením či likviditou nebo obchodováním nemá základní kapitál nic společného, zdůrazňuje.

„Žádnou společnost, i když má základní jmění 100 tisíc, nikdo nemůže donutit, aby vykouzlila nějakým šamanským trikem 100 tisíc, když je předtím přeměnila na něco jiného, a vůbec to nemusí být majetek. Takže, pokud si, holenkové, myslíte, že společnost má někde v sejfu uložené základní jmění, do kterého sáhne, když někde něco podělá, tak na to zapomeňte… Slovo základní není v tomto případě odvozeno od slova základ, jako něco neměnného a stálého, ale od slova založení. Tedy to, co bylo použito na založení.“

Podnikatel se zmiňuje i o karuselových podvodech a tvrdí, že spolu v žádném případě nesouvisí výše základního jmění s tím, že někdo v okruhu podvodných firem nezaplatí DPH.

Nevznikne ani méně firem

„Blb samozřejmě může argumentovat tím, že se sníží možnost vzniku nových firem, protože se ztíží jejich založení. Ani to není pravda, protože společnost nemusí ze svých 100 tisíc koupit zrovna ohýbačku, ale může založit další firmu, a ta zas další firmu a ta zas další, anebo ty peníze půjčí „bílému koni“, a ten založí další firmu, a ta půjčí tu samou částku „mrtvé duši“ atd…“ argumentuje Senjuk. Takže podle něj neplatí ani tvrzení, že by se takto dal snížit počet daňových trestných činů. „A pokud někdo tvrdí opak, je to blb, co nerozumí své práci,“ dodává.

Svým přístupem k problematice Senjuka nadzdvihl i pisatel článku, protože se podle něj zcela nelogicky ptal na názory právníků a nikoli ekonomů. „Takže tu máme na jedné straně redaktora, který netuší, jak věci fungují, a jde se zeptat na radu někoho, kdo ani tušit nemůže, jak věci fungují, a na druhé straně řídící autoritu, která nemá páru o věcech, které řídí, takže o kvalitě jejího řízení a regulace můžeme s úspěchem rovnajícím se jistotě pochybovat. Myslím si, že tedy je zcela namístě dozpívat parafrázi na ty rolničky:

Blbečci, blbečci, kdopak vám dal hlas,

Blbíšek maličký, nebo každý z nás…


 


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…