Blbost a nenávistné žvanění, ze kterého by měl Hitler radost. Tito politici poslali Halíka na psychiatrii kvůli Rusku a Putinovi

25.07.2014 4:42

Religionista Tomáš Halík pro Aktuálně.cz řekl, že považuje Putinovo Rusko za nesmírné nebezpečí. Putin se prý snaží vybudit ruský nacionalismus vidinou obnoveného SSSR; formuje globální protidemokratickou koalici těch nejhorších sil – fašizujících a kryptokomunistických; v demokratických státech vytváří páté kolony; obnovuje špionážní sítě a loví prý i v nejkalnějších vodách české společnosti a někteří tu šíří putinovskou propagandu goebbelsovského rázu.

Blbost a nenávistné žvanění, ze kterého by měl Hitler radost. Tito politici poslali Halíka na psychiatrii kvůli Rusku a Putinovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dalajláma s duchovním Tomášem Halíkem

„Považuji ho za nesmírné nebezpečí. Rusko stojí před hrozbou velké ekonomické krize. A tváří v tvář této hrozbě se Putin snaží vybudit a vybičovat starý ruský nacionalismus a krmit národ vidinou obnoveného Sovětského svazu. Je to starý ruský imperialismus, který straší v jeho hlavě a zejména ve hlavách ruských oligarchů, kteří stojí za ním. A kdyby přestal vyhovovat jejich nárokům, tak si tam mohou dosadit ještě horšího diktátora. A na mezinárodní scéně Putin vytváří koalici těch nejhorších sil. Od fašizujících nepřátel Evropské unie včetně paní Le Pen přes posilování spolupráce s Kubou až po styky s některými kryptokomunistickými vládami v Jižní Americe. Před očima nám tady vzniká jakási globální protidemokratická koalice... Jako bývalý důstojník KGB se snaží oživit staré špionážní sítě a vytvářet páté kolony v demokratických státech. A že loví v nejkalnějších vodách české společnosti, o tom svědčí různí ti `přátelé Ruska` a další vynořivší se spolky putinovců. Někteří tu šíří putinovskou propagandu vysloveně goebbelsovského rázu,“ řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Halík.

Celý rozhovor s Tomášem Halíkem ZDE

Pokud vás některé níže vyřčené názory pohorší, můžete si, pokud jde o pohledy na Rusko a Putina, přečíst původní materiály ParlamentníchListů.cz s názory Františka Bublana, Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jiřího Pehe, Marty Kubišové, Petry Procházkové, Martina Bursíka, šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové či Džamily Stehlíkové.

To je typické halíkovské žvanění

ParlamentníListy.cz oslovily české politiky, co si o tom myslí. Podle některých je Halíkovo vyjadřování nenávistné a měl by si zajít k psychiatrovi, jiní s ním souhlasí.

„Nebudu zpochybňovat otce Halíka,“ reagoval předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Když odmyslím bolševickou rétoriku pana Halíka, tak ano, Rusové se podobně jako Američané pokouší udržet velmocenské pozice. Na rozdíl od USA, Rusové prokazatelně nemají snahu překračovat hranice své tradiční sféry vlivu – a ve většině aspektů jsou v defenzivě. Jejich špionážní sítě a páté kolony, když použiji terminologii pana Halíka, jsou zanedbatelné proti masivnímu špionážnímu a propagandistickému úsilí USA. To je myslím zřejmé i laikovi na první pohled. Pokud jsme denně online sledováni, odposloucháváni, tak Američany, a ne Rusy. Kauzy odposlouchávání nejvyšších západoevropských politiků Američany jsou přece všeobecně známé. A ví to dnes snad každé malé dítě a jednou to dojde i panu Halíkovi. Já vím, Američané jsou ti dobří, a tak nás špiclují a manipulují v dobrém úmyslu. Ale i kněz má vědět, že i dobré úmysly mohou vést do pekla,“ řekl redakci předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Předseda KSČM Vojtěch Filip na dotaz nereagoval.

ParlamentníListy.cz vyváženě k tématu sestřelené letadlo nad Ukrajinou

„To je typické halíkovské žvanění. Nemá to naprosto žádné ukotvení v realitě. Pokud vím, Putin výslovně odmítl obnovení Sovětského svazu. Halík se snaží celou dobu držet na vlně mainstreamu, to znamená toho, co se říká v Americe. A on to opakuje a nějakým způsobem nabalí na teologickou hantýrku. A mimochodem, pokud budu mluvit za sebe, tak myšlenkově na Halíkovi nikdy nic zajímavého nebylo,“ řekl redakci europoslanec Miloslav Ransdorf.

„Předně odmítám jakoukoli ideologizaci současné vážné bezpečnostní situace na východní Ukrajině a její zneužívání k útokům na Ruskou federaci. Krvavé události na Ukrajině včetně sestřelení letounu je nutno vyšetřit a viníky potrestat. Důležité je zajistit bezpečnostní stabilitu Ukrajiny. A to nejen z pohledu samotných Ukrajinců, ale i Evropanů a ruských občanů. Já odmítám vyjádření, která směřují nikoli k řešení současných problémů, ale která otevírají stavidla nové železné oponě a k novému kolu zbrojení. Namísto takto pojatých výroků přednesených panem Halíkem, jsem pro zapojení Ruské federace k zajištění bezpečnosti obyvatel východní Ukrajiny a integrity Ukrajiny jako celku,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Nebezpečím je především válka či obnovení závodů ve zbrojení. Nahrazovat vlastenectví nacionalismem je špatné a oživování velkoruského šovinismu a rozněcování nenávisti k západu mi také vadí, ale nahradit reálnou diplomacii trefováním se do obrazu nepřítele mám za chybu a křesťan by se jí dopouštět neměl,“ uvedl místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Anketa

Kterou z těchto osobností byste chtěli za prezidenta?

hlasovalo: 25722 lidí

Pan profesor to vystihl poměrně přesně

„Pan profesor to vystihl poměrně přesně. Těžko bych v té poznámce našel nějaké slovo, které bych mu vyčítal,“ řekl ParlamentnímListům.cz první místopředseda TOP 09 a šéf jejího poslaneckého klubu Miroslav Kalousek.

„S tímto vidění světa a jeho problémů je třeba, aby pan Halík neprodleně kontaktoval odborného lékaře. Není náhodou, že Evropa a Spojené státy léčí ekonomickou krizi hledáním vnějšího nepřítele. Místo řešení skutečných evropských problémů a problémů České republiky máme sedět a poslouchat jak nás pan Halík a jemu podobní straší Ruskem. Možná pak zapomene na nezaměstnanost, lichváře, vysoké daně, rostoucí sociální problémy a hospodářkou stagnaci,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

„Myslím, že všechny velké mocnosti a jejich špionážní agentury loví v tuzemských vodách – i v těch zdánlivě průzračných. Ještě v posledních letech existence Poldi Kladno tam byla prokazatelně činná průmyslová špionáž,“ uvedl poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Obávám se, že profesor Halík má pravdu: Rusové mají tendenci spatřovat důkaz o své velikosti v tom, že se chovají imperialisticky, a jsou proto ochotni snášet i ekonomické následky,“ míní europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

„Já jsem pochopil vyjádření pana Halíka tak, že upozorňuje na zhoršující se bezpečnostní situaci v Evropě, na kterou musí Česká republika reagovat. S tím plně souhlasím. Je třeba zajistit akceschopnost našich ozbrojených sil a posílit spolupráci s partnery. Rusko má 140 milionů obyvatel, USA 312 milionů a EU 508 milionů obyvatel. Už jenom z toho je patrné, že dokud bude EU držet spolu a nenechá se rozložit, žádné nebezpečí nám nehrozí. Jsem proto pro vytvoření společné evropské armády,“ říká poslanec ANO Matěj Fichtner.

„V podstatě s ním souhlasím,“ reagoval na Halíkova slova senátor ODS Jiří Oberfalzer.

Slyšet jej Vůdce, tak to bude na povýšení

„Panu Halíkovi jistě nelze vytknout nedostatek vzdělání a inteligence. Jako doktoru filozofie též historických znalostí. Ale, ve vší úctě, nepřipadá vám spíše tento jeho nenávistný projev včetně skladby slov jako z Třetí říše? Slyšet jej Vůdce, tak to bude na povýšení. Pravdu má však v jednom. Náhlá tupá antiruská politika Západu za přicmrndávání České republiky bezpochyby vede k nárůstu ruského nacionalismu a posílení role pana Putina uvnitř Ruska. A to je, sakra, právě ta obrovská chyba. Kdo v Rusku byl, kdo Rusy poznal, tak se nemlže divit. Je to velký národ a holt tím i jiný. Ač také Slované, chtějí v čele autoritu. Nu a do zadku kohokoli nelezou rádi. Není nutné se před nimi potentit. To neberou. Ale je zbytečné a hloupé je v něčím zájmu urážet, provokovat. Stejně je nelze porazit. I kdyby po restitucích opět mocná církev žehnala našim zbraním. To už tady bylo. Zmrzli tam však vojáci. Štváči a faráři ne,“ vyjádřil se poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Je mi líto, že se lidem opět perou mozky a uměle vytváří nenávist mezi státy a národy. Když to těm tam někde v pozadí vyjde, oni v bunkrech z toho jedině zase ještě více zbohatnou. Mašírovat a umírat budeme my, obyčejní. Ukrajinský puč nevznikl náhodou. Za ty šňůrky někdo tahal. Ostatně jde je náhle velký boxer? Nenechme se oblbnout. Ani papeženci, ani umělci. Navíc černé skříňky jsou v západních rukách. Tak proč ten náhlý spěch? Mezi námi, která velmoc je ideální? A která má vlastně vojsko po celém světě a brání tím mír, i když tam někde většinou nezůstane kámen na kameni? Asi by bylo lépe, kdy doktor Halík odcestoval do Svaté země. Pokud je mi známo, není to tam totiž vůbec ideální. Když to nevidí bohové, měl by pomoci on. Je to jeho poslání,“ dodal Koskuba.

Podle poslance Úsvitu Petra Adama jedni šíří propagandu putinovskou a jiní zase obamovskou. „Pravda se schovává někde v rohu, krčí se a nevystrkuje nos, protože by přes něj okamžitě dostala. Tu kryptokomunisté, tu kryptofašisté, všichni se hádají a vymýšlí si nová jména. Lidé umírají a utíkají ze svých domovů. A proč? Protože v boji jsou peníze, ve smrti jsou peníze, v obnově jsou peníze. Jen v míru jich je pro pány málo, tak ten nikoho nezajímá,“ dodal Petr Adam.

Myslím si, že Tomáš Halík je zralý pro jistý ústav

„Nechci být jednostranný, ale tyto výroky pana Halíka bych odbyl rčením ´podle sebe soudím tebe´. Není možné být slepý na jedno oko. Je přece evidentní, že takzvané demokratické země utahují smyčku kolem Ruské federace. Stačí sledovat mapu vojenských základen a nových ohnisek vojenských konfliktů. To vše je pak ospravedlňováno takovýmito nenávistnými výroky,“ říká poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Myslím si, že arogantní a namyšlený Tomáš Halík je zralý pro jistý ústav. Zapomněl na humanitární bombardování podporovaného jeho přítelem Václavem Havlem a nyní vytahuje kartu nebezpečí plynoucího z Ruska. Dokonce objevil, že to si vytváří páté kolony ve státech. Že je to blbost, ho nikdo nepřesvědčí. Při úrovni jeho myšlení to nikoho nemůže překvapit. Co by nám mohl povědět, je informace, z čeho jeho démonizování Ruska plyne. Mohl by nám říci, kdy Rusko, popřípadě Sovětský svaz, rozpoutali v některé zemi válečný konflikt, jako to v celé řadě případů udělali Američané? A nemyslím jen Irák, Libyi, Sýrii, Vietnam a tak dále. Vyjmenování takových zemí by zabralo hodně místa,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Mohl by nám ukázat mapu vojenských základen ve světě, takových základen, jaké mají Američané? A jejich mapa známá je. To abychom si moli udělat představu o těch pátých kolonách. Velmi mě pobavila zmínka o budování ruských špionážních sítí. Asi ano. Nejsme včerejší abychom si nemysleli, že oni informace nepotřebují. Jenže vyčítat jim to v situaci, kdy Američané špehují a odposlouchávají své spojence i své občany, mi připadá velmi, velmi zábavné. Neví-li pan Halík už kudy kam, vytáhne putinovskou propagandu goebbelsovského ranku. Žádná propaganda pane Halíku. Je to to, co se, žel, nedozvíme z našich sdělovacích prostředků. Hledání objektivní pravdy. Je moc smutné, že chceme li se dozvědět trochu pravdivější informace, musíme se podívat do zahraničí. A také je moc hezké, jak kněz nenávistně označuje své bližní za špínu. Moc hezká vizitka pro církev a ukázka jeho touhy po dialogu. A Pussy Riot, které jurodivě hájí, zpívali v kostele: ´hovno Boží´. Tak nevím, komu se Halík klaní,“ dodal Doubrava.

Stejně působivá slova jako termín humanitární bombardování z úst Václava Havla

„S panem Halíkem plně souhlasím. Především názory pana bývalého prezidenta Klause ukazují určitý náznak šíření propagandy z Ruska,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Pan Halík fantazíruje tak, že by si měl dát mokrý hadr na hlavu,“ reagoval poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Od pana Halíka jsem nikdy nic pozitivního nečekal a neslyšel. Slova o goebbelsovském rázu z úst pana Halíka jsou stejně působivá jako termín humanitární bombardování z úst Václava Havla,“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Pan profesor Halík popsal situaci velmi výstižně, tento pohled sdílím,“ informovala místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„To, co uvádíte, že řekl pan Halík, je typickou ukázkou toho, že z jednoho názorového extrému do druhého názorového extrému je to také špatně. Jeho vyjádření chybí naprosto věcný a reálný pohled a navíc z něj čouhá ideologie jako sláma ze sedláckých bot,“ míní poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

Putin se snaží prezentovat jako obhájce křesťanských hodnot proti morálně rozpadlému Západu

„Osobně těmito informacemi nedisponuji. Je však možné, že pan Halík má jako jezuitský duchovní a exponent Vatikánu přístup k podrobným zpravodajským zprávám. Já tento přístup bohužel nemám. Takže považuji za těžké jeho vyjádření kompetentně komentovat. To, že se Rusko aktivizuje a vyhraňuje se především vůči politice USA a EU, je fakt. Obecně platí, že jakýkoli fanatismus a nespoutané velmocenské zájmy jsou pro civilizaci a demokracii nebezpečné. Ať se jedná například o nacionalismus, náboženský fundamentalismus či snahy vlivných ekonomických skupin směřující ke globálnímu ovládnutí světa,“ domnívá se poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Ohledně vyjádření pana Halíka si myslím, že by se každý měl vyjadřovat jen k těm věcem, kterým rozumí. Bohužel to všichni nedokážeme,“ smál se poslanec Úsvitu Milan Šarapatka.

„Pana Halíka nebudu komentovat,“ reagoval stručně poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Putin si podle Halíka také nejdříve brousí zuby na bývalé sovětské republiky, kde Ukrajina hraje dominantní roli. Zrovna tak by podle Halíka ale rád dostal pod ekonomickou a politickou dominanci bývalé satelity včetně nás. Nebezpečí vidí také v tom, že se Putin nyní snaží prezentovat jako obhájce křesťanských hodnot proti morálně rozpadlému Západu. „Lidé, kteří u nás šíří jeho propagandu, například bývalý hradní kašpárek Petr Hájek, už běžně mluví o zkaženém Západu, o tom mocném dubisku na Východě … jako bych četl Rudé právo padesátých let,“ dodal Halík.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…