Ble ble ble. Přepínám. Pokud jste nekoukali na Okamuru a šéfa Pirátů, čtěte. Stojí to za to

13.10.2017 11:41

Mediální analytik Štěpán Kotrba se vrátil ke včerejšímu velmi ostrému duelu mezi „černými koni“ voleb, šéfem hnutí SPD Tomio Okamurou a Pirátů Ivanem Bartošem. Ten se odehrál na TV Barrandov v pořadu Jaromíra Soukupa.

Ble ble ble. Přepínám. Pokud jste nekoukali na Okamuru a šéfa Pirátů, čtěte. Stojí to za to
Foto: archiv
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

Kotrba nejprve okomentoval situaci, kdy se Soukup obou pánů ptal, jaké to je dostat se z pozice outsidera. „Ivan Bartoš pravil, že usilovnou prací a nadšením. K Okamurovi se podle něj připojilo 12 tisíc příznivců, z toho sedm tisíc členů. S Piráty prý pracuje obrovské množství umělců… Lobbisté se prý prozatím nehlásí ani Bartošovi, ani Okamurovi. Ble ble ble,“ okomentoval slova obou mužů Kotrba. 

„Bartoš přiznal zjevný fakt, že Piráti neoslovují stejnou cílovou skupinu jako SPD. Okamura musel reagovat na Bartošovu otázku, že má slíbené peníze od Hrdličky na Kampaň proti Pirátům,“ popisoval dále Kotrba. 

„Kdo z politických stran se bude chovat dospěle, a ne jako usmrkánek, tomu ukáže Okamura politický program a zeptá se ho, jestli mu ho pomůže prosadit a podle toho se rozhodne, jestli bude v koalici a nebo v opozici. Nejspíš v opozici, dovoluji si prorokovat,“ míní Kotrba, neboť Okamura se podle něj choval jako trhovec a Bartoš mu chvílemi nezůstal nic dlužen.

  • O debatě jsme psali včera ZDE

„Téma ‚strachu‘ z uprchlíků smíchal Soukup se zde žijícími ‚cizinci, kteří berou Čechům práci‘. Okamura chce zavést zákon o vývozu kapitálu. Bartoš se ohradil, že ‚Piráti nejsou žádní vítači‘ a ohradil se proti neregulované agenturní práci za extrémně nízkou mzdu. Odmítáme přijetí eura i za deset let, prosazujeme nulovou toleranci v rámci migrační vlny, vykřikoval Okamura. Oproti tomu Bartoš akceptuje selekci migrace a společnou azylovou politiku EU. Stejně jako euro až ve chvíli, kdy to bude výhodné a nebudeme hradit řecké dluhy,“ popisoval dále Kotrba. 

Řeč přišla i na slova prezidenta Miloše Zemana o fait accompli na Krymu. „Bartoš odkázal na respektování a naplňování dohody z Minsku, která se porušuje. Okamurovi vadí jednoznačně vazba ekonomiky na EU. Sankce proti Rusku nefungují, SPD by je chtělo zrušit. Neurčujme cizím národům, co smí nebo ne. Národ má právo na sebeurčení, pravil Okamura i ke Katalánsku. SPD je jediným subjektem v Parlamentu, který prosazuje referendum o EU, dodal předseda SPD, Piráti by (v referendu) czexit odmítali kvůli jeho zjevné politické i ekonomické nevýhodnosti,“ dodal Kotrba.

Pro Piráty, jak si analytik Kotrba dále všiml, je programově důležité vzdělání. „Navýšení platů učitelů, zvýšení důchodů pro seniory a zákon o právu na informace. Pro SPD je zvýšit minimální důchod  na 12 200 měsíčně, zrušení EET, nulovou daň pro příjmy do 500 tisíc, paušální daň pro živnostníky. Ble ble ble. Kulometná palba programových zásad obou stran neřekla nic, co by si divák nepřečetl v letáčcích. Překřikování není argumentace,“ uzavřel Kotrba s tím, že pokud by takováto kultura měla převládat v budoucí Sněmovně, přepíná na horor.

Celý text Štěpána Kotrby:

Kdyby pan Soukup  intelektuálně nežvanil, udělal by líp. Splést dohromady Disraelliho, Horáčka a Sázku na mrtvého koně je výkon hodný baviče v nikým nesledované šou. Soukupova "jasnozřivá" předpověď dle jím vlastněné agentury Medea Research přinesla dva "černé koně voleb", Ivana Bartoše a Tomia Okamuru.

Jaké je to dostat se z pozice outsidera? Ivan Bartoš pravil, že usilovnou prací a nadšením. K Okamurovi se podle něj samého připojilo 12 tisíc příznivců, z toho 7 tisíc členů. S Piráty prý pracuje obrovské množství umělců… Lobbyisté se prý prozatím nehlásí ani Bartošovi, ani Okamurovi. Ble ble ble.

Bartoš přiznal zjevný fakt, že Piráti neoslovují stejnou cílovou skupinu jako SPD. Okamura musel reagovat na Bartošovu otázku, že má slíbené peníze od Hrdličky na Kampaň proti Pirátům. 

Kdo z politických stran se bude chovat dospěle, a ne jako usmrkánek, tomu ukáže Okamura politický program a zeptá se ho, jestli mu ho pomůže prosadit a podle toho se rozhodně, jestli bude v koalici a nebo v opozici. Nejspíš v opozici, dovoluji si prorokovat.

Proč? Okamura začal jako trhovec. Bartoš mu chvílemi nezůstal nic dlužen. Hysterický úvod vzápětí přerušila znělka a reklama. Na akci Dlažba v OBI. A na Kider vajíčka, Lego ninja,  Marťánky… Marketéra, který nasazoval  tyto reklamy, by měli zavřít do vězení za vyhazování peněz klienta do Soukupova televizního étéru. Snad jedině dvě z reklam  byly k věci. Prostředek proti připáleninám. A přerostlé prasátko u veterináře od Monety Bank.

Téma "strachu" z uprchlíků smíchal Soukup se zde žijícími "cizinci, kteří berou Čechům práci". Okamura chce zavést zákon o vývozu kapitálu. Bartoš se ohradil, že "Piráti nejsou žádní vítači" a ohradil se proti neregulovanou agenturní práci za extrémně nízkou mzdu.  Odmítáme přijetí Eura i za deset let, prosazujeme nulovou toleranci v rámci migrační vlny, vykřikoval Okamura. Oproti tomu Bartoš  akceptuje selekci migrace a společnou azylovou politiku EU. Stejně jako euro až ve chvíli, kdy to bude výhodné a nebudeme hradit řecké dluhy. 

Fait accompli na Krymu, o kterém mluvil prezident Zeman, Bartoš odkázal na respektování a naplňování dohody z Minsku. Která s porušuje. Okamurovi vadí jednoznační vazba ekonomiky na EU. Sankce proti Rusku  nefungují, SPD by je chtělo zrušit. Neurčujme cizím národům, co smí nebo ne. Národ má právo na sebeurčení, pravil Okamura i ke Katalánsku. SPD je jediným subjektem v Parlamentu, které prosazuje referendum o EU, dodal předseda SPD, Piráti by (v referendu) czexit odmítali kvůli jeho zjevné politické i ekonomické nevýhodnosti.

Pro Piráty je programově důležité vzdělání – navýšení platů učitelů, zvýšení důchodů pro seniory a zákon o právu na informace. Pro SPD j zvýšit minimální důchod  na 12200 měsíčně, zrušení EET, nulovou daň pro příjmy do 500 tisíc, paušální daň pro živnostníky. Ble ble ble. Kulometná palba programových zásad obou stran neřekla nic, co by si divák nepřečetl v letáčcích. Překřikování není argumentace. 

Formát pořadu Duel, připomínající spíše Kotel Míši Jílkové, byl stavěn spíše pro uřvaného Okamuru a sebestředného a přitom naprosto nepřipraveného moderátora. "Mělo to šťávu, bylo to výborné", pravili diváci před studiem. Soukupovým jednoduchým divákům zjevně vyhovuje odpověď v jedné větě, než racionální, ale vždy složitější argumentace. Chtěl bych majiteli televize Barrandov i českojaponskému míšenci připomenout bonmot prezidenta Zemana – na každou otázku existuje krátká, úderná, ale vždy špatná odpověď.

Ne, nebylo to výborné. Bylo to špatné, i když se naplno projevil temperament obou politických soupeřů. Pokud by takováto kultura měla převládat v budoucí sněmovně, přepínám program na horor. Dělá li komerční TV Barrandov šou pro primitivy jako nosič reklam, vypadají předvolebním stresem vynucené odpovědi stejně, jako otázky. Ale fanoušky obou táborů určitě řečníci uspokojili. Uspokojili-li i ty nerozhodnuté a zviklali-li voliče protivníka, o tom pochybuji.

Já osobně bych, být politikem, takto dryáčnicky vedený politický pořad ignoroval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…