Bleskově se šíří: Do Merkelové se na internetu pustily desítky tisíc naštvaných lidí

13.07.2015 18:00

Vlna nevole se zvedla na Twitteru, ukazující na přísné podmínky, za kterých dostane Řecko další záchrannou půjčku. #ThisIsACoup, v překladu „Tohle je puč“, se umístil na předních číslech sociálních sítí, v Německu a Řecku dokonce na prvním místě. Informuje server Common Dreams.

Bleskově se šíří: Do Merkelové se na internetu pustily desítky tisíc naštvaných lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Na sociální síti Twitter se včera večer poprvé objevil hashtag #ThisIsACoup, který za několik následujících hodin nasbíral přes 200000 sdílení. Lidé se ohrazují proti jednání německé kancléřky Angely Merkelové a ministra financí Wolfganga Schaeubla.

Tag shromažďuje názory lidí, kteří nesouhlasí s přísností německých požadavků na řecký parlament. Nelíbí se jim postup Německa v boji s řeckou krizí, některé hlasy přirovnávají Německo a potažmo celou Evropskou unii k nacistům či sithům z Hvězdných válek.

K tématu se vyjádřil i laureát Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman. „Seznam požadavků Evropské unie je šílený. Populární hashtag #ThisIsACoup je zcela přesný. Tohle jde za hranu, to už není ani drsné, je to pomstychtivost, úplné zničení národní suverenity a naděje na úlevu. Pravděpodobně je to nabídka, udělaná tak, aby ji Řecko nemohlo přijmout. Ale i přesto je to groteskní zrada všeho, co tento evropský projekt má znamenat,“ napsal Krugman na stránky New York Times.

Pytel s #ThisIsACoup se roztrhl hned poté, co v neděli dali Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande Řecku nové ultimátum, které mimo jiné obsahuje depolitizaci řecké administrativy, zvýšení daní či automatické škrty v rozpočtu.

Poprvé se #ThisIsACoup objevil v neděli večer ve španělské Barceloně, kdy učitel fyziky Sandro Maccarrone tweetnul „Návrh Evropy je skrytý puč proti řeckému lidu. #ThisIsACoup.“ Od té doby se do něj zapojily desítky tisíc dalších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…