Bleskový útok palestinských radikálů. Kde udělal Izrael chybu? Expert naznačil

08.10.2023 7:27

Palestinské radikální hnutí Hamás muselo útok na izraelské území plánovat měsíce, přesto dokázalo Izraelce překvapit a ozbrojenci relativně snadno překonali hranici mezi Pásmem Gaza a Izraelem. „Je to ohromný šok, který bude izraelský stát a bezpečnostní aparát dlouho zpracovávat,“ řekl v rozhovoru s ČTK politolog a bezpečnostní analytik Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně.

Bleskový útok palestinských radikálů. Kde udělal Izrael chybu? Expert naznačil
Foto: z internetu
Popisek: konflikt v Palestině

Kraus očekává, že Izrael spustí vyšetřování, které posléze ukáže, kde se stala chyba. Svou roli mohlo sehrát to, že se Izrael v posledních měsících hodně zaměřoval na vnitropolitické dění, na problémy vlády a premiéra Benjamina Netanjahua.

„Dovedu si představit, že existovaly varovné signály, informace, ale ty se musí sdílet, vyhodnocovat, předávat, pak na ně musí někdo zareagovat,“ řekl Kraus. Nelze podle něj nyní předjímat, jestli chyboval bezpečnostní aparát, nebo spíše politická reprezentace, která jej ovládá.

Sobotní incidenty na hranicích Gazy a Izraele jsou podle Krause sice nejrozsáhlejší za poslední roky, pořád ale míra eskalace nedosahuje úrovně války, i když tak někteří, včetně Netanjahua, situaci označují. Ze strany Hamásu jde o typický asymetrický boj. Radikálové se nemohou rovnocenně postavit mnohem lépe vybavené izraelské armádě, volí tedy taktiku „udeř a uteč“, snaží se způsobit maximální škodu, jejich komanda útočí neselektivně na vojáky, policisty i civilisty, poté se znovu stáhnou a budou očekávat odvetu. „Ale už to, že jsou schopní tu hranici překonat, je neskutečný problém pro izraelský aparát,“ uvedl Kraus.

Další vývoj událostí v regionu podle odborníka záleží na tom, jak tvrdá bude izraelská odveta, se kterou Hamás předem počítal. Pokud přinese ztráty na životech civilistů na palestinské straně, může to vyvolat spirálu násilí. Záleží také na tom, zda se více aktivizuje libanonské militantní hnutí Hizballáh.

Tvrdost izraelské reakce mohou Palestinci propagandisticky využít, a to ve snaze mezinárodně izolovat Izrael, oslabit jeho podporu na Západě a zastavit snahy Izraele o navázání normálních vztahů s některými arabskými zeměmi, například se Saúdskou Arábií. „Pokud bude reakce v očích Saúdů neadekvátní, celý proces může být narušen,“ poznamenall Kraus.

Hnutí Hamás zaútočilo na Izrael tisíci raketami, do několika měst u hranic s Gazou pronikli ozbrojenci. Podle průběžných informací zahynuly desítky lidí, jsou stovky zraněných. Na sociálních sítí se šíří také záběry zajatců, které ozbrojenci vlečou do Gazy jako rukojmí. Zprávy o mrtvých a zraněných po odvetných úderech Izraele začaly odpoledne přicházet také z Pásma Gaza.

Kraus se jako politolog a bezpečnostní analytik odborně zaměřuje na oblast Blízkého a Středního východu, působí jako zástupce vedoucí Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 08.10.2023 8:56:00
Izrael je obehnán nepřátelskými státy a je početně slabší. Jeho výhodou byla (zdůrazňuji byla) technická vyspělost, práce tajných služeb a pevné spojenectví s USA. Důležité také bylo, že Židé drželi při sobě. Všechny tyto pilíře se ale postupně zhroutily. A můžou za to tři základní faktory. 1)Zvolení senilního Bidena-navíc podvodným způsobem. 2) Válka na Ukrajině 3) Vnitropolické problémy Izraele. 1) Biden nemá ani autoritu, ani respekt 2) Pozornost světa je upřena výhradně na Ukrajinu. Zelenský se vyloženě vnucuje a veškerou pozornost strhává výhradně na sebe a na Ukrajinu. Kamkoliv se člověk podívá, tam je “Ukrajina”, nebo alespoň Ukrajinec. Navíc zbraně zaslané USA a Západem končily na černém trhu a nyní se vynořily světě div se v Pásmu Gazy. 3) Vnitropolické problémy a společenské napětí měly za následek, že se tajné služby věnovaly (ostatně stejně jako naši čučkaři) právě stranickým půtkám Všechny tyto faktory mají za následek současný stav. A stopy vedou ke komu jinému, než ke strejdovi Sorosovi.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Práce neziskovek a médií.” Ze Slovenska po postřelení Fica

16:38 „Práce neziskovek a médií.” Ze Slovenska po postřelení Fica

Tak dlouho dělali svými kecy ze slovenského premiéra hrozbu pro demokracii, až jeden idiot uvěřil, ž…