Blíží se další ekonomická krize, varuje ekonom Pikora. A přikládá důkazy

20.07.2017 20:45

Ekonom Vladimír Pikora v komentáři pro server Reflex.cz píše, že nás čeká další ekonomická krize. Když se dívá kolem sebe, vidí signály o přehřátí ekonomiky, které zaznamenal už v roce 2008. Tehdy všechno skončilo velkou ekonomickou krizí, ze které se Česko vzpamatovávalo ještě v roce 2013.

Blíží se další ekonomická krize, varuje ekonom Pikora. A přikládá důkazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisknutí peněz, ilustrační foto

Na první pohled se světové ekonomice daří. Rostou Čína, Spojené státy a šlape také německé hospodářství. Takže je vlastně vše v pořádku. Jenže podle ekonoma Vladimíra Pikory rozhodně všechno v pořádku není.

„Ceny nemovitostí jsou jasně přepálené. Podle indexu Hypoteční banky rostly ceny nemovitostí v prvním čtvrtletí nezdravým tempem. Byty podražily o 12 %. Když se podíváme, jak dlouho šetří obyvatelé Prahy na nový byt, dostaneme se na šílené číslo. Podobný trend je globální. Tento týden vyšla data v Číně. Investice do nemovitostí tam za druhý kvartál meziročně vzrostly o 8,2 % a plocha prodaných nemovitostí meziročně vzrostla o 14,1 %. To není zdravé ani na Čínu, kde je vše megavelké,“ varuje Pikora.

V roce 2008 to bylo podobné. Tehdy přišla krize z USA a nyní prý opět přijde ze Západu, tentokrát z Británie. Pikora tak usuzuje z toho, že meziročně sice ceny nemovitostí v Británii ještě rostou, ale při meziměsíčním porovnání už padají. Británie však prý nebude jedinou problematickou zemí.

Celý komentář naleznete zde.

„V Singapuru už ceny padají a proti vrcholu v roce 2013 poklesly o 12 %. Trh už skoro zamrzl, když se stát snažil růstu cen zabránit administrativně. Administrativní snaha o řízení cen je teď módní, ačkoli ekonomie už tolikrát dokázala, že to nefunguje,“ pokračuje odborník.

A pokud někomu důkazy stále nestačí, ať se podívá na to, jak nízkou nezaměstnanost teď máme. Jsme v situaci, kdy se lidé nedostávají nikde a zaměstnavatelé musejí brát úplně každého bez ohledu na schopnosti zaměstnance. To pro ekonomiku není právě zdravé. Podobné to bylo i v roce 2008. Tehdy navíc odboráři tlačili na růst mezd a dnes dělají totéž.

„Ve čtvrtém kvartále 2008 rostly mzdy nominálně o 8,1 %. Zaměstnavatelé byli dotlačeni ke zdi. Víte, kde jsme byli o dva roky později? Mzdy rostly jen o 0,7 % a průměrný počet uchazečů o jedno místo byl 18,2,“ připomíná Pikora.

Když všechny tyto signály Pikora shrne, dospívá k názoru, že nás v roce 2018 čeká další ekonomická krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…