Blíží se evropské volby, české politiky začala zajímat Evropská unie

20.04.2014 19:41

U českých politiků nastává obrat v zájmu o Evropskou unii, míní politologové. Podle nich začínají doceňovat význam unijních témat pro národní záležitosti. Váha Bruselu obzvlášť roste nyní před evropskými volbami.

Blíží se evropské volby, české politiky začala zajímat Evropská unie
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Komentátor Hospodářských novin v pořadu ČT Hyde park

„Ekonomická krize, politická krize a v posledních měsících i krize bezpečnostní motivují strany, aby se Evropě začaly více věnovat," uvedl v Politickém spektru na ČT24 Tomáš Prouza. Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti se tak ukazuje hlavně nyní před květnovými volbami do Evropského parlamentu.

Prouzova slova potvrzuje i Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty. Tvrdí, že změna v postoji v české politice se promítla i do podoby kandidátek – strany vybraly jako své lídry výrazné osobnosti.

Podle komentátora Hospodářských novin Jindřicha Šídla ale přitom není velký zájem o evropské volby u samotných voličů. „Evropských voleb si většinou lidé všimnou, až když skončí," míní. Ukazuje to i nedávný průzkum agentury Median, podle něhož 70 procent Čechů nezná jméno ani jednoho europoslance.

Podle politologa Ladislava Miklase z CEVRO institutu zřejmě právě proto partaje nasazují osobnosti do čela kandidátek. „Osobnosti, které mají určité renomé, mohou zvýšit zájem o evropské otázky,“ podpořil ho i Prouza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…