Blíží se rozhodnutí o nasazení armády na hranicích. Na scénu vstupuje Zeman

15.08.2015 14:02

Prezident Miloš Zeman se podle informací Českého rozhlasu sejde s náčelníkem Generálního štábu Armády ČR Josefem Bečvářem. Hovořit budou o případném nasazení vojáků při ostraze hranic. Právě to prosazuje prezident Miloš Zeman, ale jeden z Bečvářových předchůdců, Jiří Šedivý, varuje, že by to nebylo nic jednoduchého. Finální rozhodnutí navíc není na armádě, ale na politicích.

Blíží se rozhodnutí o nasazení armády na hranicích. Na scénu vstupuje Zeman
Foto: ReproFoto: Blesk.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Blesk

V nedávném rozhovoru pro Blesk.cz prezident uvedl, že by při ochraně hranic mohlo pomoci asi 1 500 vojáků, a to kvůli se stále zhoršující uprchlické krizi. O pár dní později už se uvažuje dokonce o nasazení 2 500 vojáků, ale nebude to tak snadné, jak to možná na první pohled vypadá.

„Jakmile se určí, kolik vojáků a na jaké úkoly bude použito, náčelník generálního štábu podle pokynů policie musí zahájit přípravu. Protože tam to znamená, že vojáci musejí mít určité jiné zkušenosti z výcviku, jinou přípravu než regulérní vojenskou činnost,“ upozornil bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Vláda by měla poslední slovo vyřknout už tento čtvrtek 20. srpna. Prezident Zeman zřejmě chce s náčelníkem štábu probrat různé scénáře a možnosti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…