Blíží se totální bouře, všichni mají strach. Evropu čeká kritický týden

04.05.2015 13:51

Evropské politiky, byznysmeny a bankéře čeká velmi perný týden. Ve čtvrtek by mohl volební pat ve Velké Británii skončit ústavní krizí. O čtyři dny později se sejdou ministři financí eurozóny, aby jednali o řeckých dluzích. A konečně 12. května by Řecko mělo splatit dlužnou částku Mezinárodnímu měnovému fondu. To však zdaleka není jisté. Všechny tyto události by mohly přispět k prohloubení krize EU.

Blíží se totální bouře, všichni mají strach. Evropu čeká kritický týden
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Zejména v bankovním a finančním centru Londýně se situace blíží panice. „Za posledních třicet let tady nebyla cítit tak bláznivá atmosféra. Nejistota ovlivňuje politiku, trhy, makroekonomiku a inflaci do takové míry, že by mohlo vše najednou prostě vybouchnout. V současné napjaté atmosféře si ani nemůžeme být jistí, že přežije euro nebo že Evropská unie bude i za dva roky fungovat ve stávající podobě,“ cituje server vyjádření nejmenovaného bankéře a manažera hedgeových fondů. Jak konstatuje server Politico, uklidňujících scénářů vývoje situace na stole příliš není. Investoři predikují spoustu takřka neřešitelných problémů.

Britský premiér David Cameron slíbil svým voličům referendum o setrvání Velké Británie v EU. Ve vzduchu se vznáší vzhledem k očekávaným ziskům Skotské národní strany také rozpad samotné Británie. A pokud navíc dostane Evropská unie příští týden úder i ze strany Řecka, může dojít k nejhoršímu. V tuto chvíli znepokojuje londýnské finančníky především Brexit než Grexit. Podle výzkumu prováděného mezinárodní sítí účetních a poradenských firem Grant Thornton považují dvě třetiny podnikatelů případný odchod Velké Británie z EU za velmi negativní krok. Jen 45 % z nich se domnívá, že by podobný dopad měl i odchod Řecka z eurozóny. Ve Velké Británii je dle výzkumu 72 % oslovených společnosti přesvědčeno, že odchod jejich země z EU by byl špatnou zprávou.

celý text v angličtině najdete ZDE

Podobného scénáře se však dle CEO Grant Thornton Saši Romanoviče obávají i americké společnosti, pro které představuje Londýn vstupní bránu do Evropy. „I kdyby něco takového nebylo zcela pravděpodobné, tak i jen spekulace o tom nikomu na klidu příliš nepřidávají,“ míní Romanovič. Šéf devizové strategie v americké bance Merril Lynch sídlící v Londýně Athanasios Vamvakidis jako reálnější vidí odchod Řecka z eurozóny. „To by se mohlo stát klidně během dvou měsíců. Zatímco odchod Velké Británie připadá v úvahu v horizontu dvou let. Obě dvě události představují pro evropskou ekonomiku značné riziko. Hodně ovšem bude záležet, jakou politiku EU v této oblasti zaujme,“ říká Vamvakidis.

Také předseda investičního fondu Centaurus Capital Bernard Oppetit je přesvědčen, že případný odchod Velké Británie z EU je ještě daleko. „Nemyslím si, že se David Cameron či jeho možný nástupce v čele konzervativců Boris Johnson k něčemu takovému odhodlají. Na druhou stranu je fakt, že řešení řecké krize v celé nahotě ukazuje disfunkčnost politiky EU. To opravdu evropskému projektu nedělá příliš dobrou reklamu,“ říká zkušený bankéř. Londýnští finančníci jsou pesimističtí, ale doufají, že zdravý rozum nakonec zvítězí. „Grexit i Brexit mohou způsobit velké škody. Tak proč riskovat byť jen jeden z těchto scénářů,“ uvažuje nahlas Oppetit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…