Blíží se třetí světová válka. Rusko a NATO už se na sebe připravují, přibližuje Šafrův server analýzu bezpečnostních expertů

15.08.2015 14:29

Server Svobodné fórum přinesl nemilou informaci, podle níž vyplývá z poslední analýzy londýnského think-tanku European Leadership Network, který se věnuje bezpečnostním otázkám, že je válka NATO s Ruskem nevyhnutelná. Co vede některé experty k podobným tvrzením?

Blíží se třetí světová válka. Rusko a NATO už se na sebe připravují, přibližuje Šafrův server analýzu bezpečnostních expertů
Foto: Archiv
Popisek: Německý tank Tiger

Analytici ne až tak překvapivě prý vycházejí z toho, že napětí mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí vzrůstá od loňské ruské březnové okupace Krymu. Trvá tedy přes rok a půl a je prý vůbec největší za posledních dvacet let. Ruské stíhačky se tak například jenom v tomto roce údajně v několika stovkách případů nebezpečně přiblížily k hranicím členských států aliance, přičemž může samozřejmě jít pouze o provokaci či test bdělosti, ale v každém případě to narušuje vzájemné vztahy.

„Rusko se připravuje ve velkém měřítku na válku s NATO,“ cituje Svobodné fórum zprávu think-tanku European Leadership Network, podle které proto západní země činí nejrůznější vojenská opatření, jejichž důkazem jsou cvičení v Pobaltí a na dalších místech střední Evropy či volání polského prezidenta Dudy, že jeho země požaduje na svém území velké americké vojenské základny.

Samotné NATO ale podle bezpečnostních expertů odmítá jakékoli řinčení zbraněmi proti Rusku, ale zároveň nemůže nechat bez odezvy agresivitu, kterou se prý Kreml s Vladimirem Putinem v čele prezentují. Ruská propaganda údajně navíc chrlí pro své občany i svět informace o tom, jak výhružně a agresivně si naopak počínají Spojené státy.

Soupeření jako za starých časů i ve vesmíru

„Rusko se připravuje na konflikt s NATO a NATO se připravuje na případnou konfrontaci s Ruskem,“ tvrdí European Leadership Network, který vychází i z toho, že se podle bezpečnostních odborníků mění charakter vojenských cvičení obou stran a dokonce některá ruská cvičení nejsou oznamována dopředu, jak bylo praxí předtím. „To posiluje napětí,“ uvádí analytici.

NATO podle nich logicky tvrdí, že jeho cvičení mají mít zcela opačný účinek. „Mají Rusku ukázat, že válka je nesmyslný postup a že členské státy aliance jsou dostatečně silné a připravené na obranu. Moskva odpovídá tím, že i příprava na obranu je vlastně plánováním agrese,“ píše se v analýze ELN.

K růstu napětí prý přispívá i to, že levicoví aktivisté a někteří vědci rozhodně tvrdí, že svět v současnosti stojí jen pár kroků od jaderné konfrontace a viníkem všeho je údajná zločinecká politika Spojených států. „Sílící antiamerikanismus je pak zřetelný také v českém prostoru,“ podotýká server Pavla Šafra.

K vojenskému soupeření ale mezitím dochází i ve vesmíru, kde se USA, Rusko i Čína snaží vyvinout různé systémy, které dokážou zničit satelity rivalů, o čemž nedávno informoval vědecký americký časopis Scientific American. Konfrontace ve vesmíru by prý přitom mohla mít katastrofální následky pro fungování mnoha států, protože mnohé nejmodernější technologie pracují právě pomocí satelitů. „Realisticky nelze se třetí světovou válkou počítat, ale to si většina lidí a politiků myslela i před tou druhou…,“ upozorňuje Svobodné fórum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…