Blízká spolupracovnice exhejtmana Ratha dnes stane před soudem

13.01.2015 6:46

Městský soud v Praze dnes začne řešit kauzu blízké spolupracovnice bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha Šárky Alexy, která byla obviněna z porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Případ se týká Středočeské turistické a informační služby (STIS), kterou Alexa vedla. Policie vyčíslila škodu na osm milionů korun. Alexe, která obvinění odmítá, hrozí až osm let vězení. Informovala o tom ČTK.

Blízká spolupracovnice exhejtmana Ratha dnes stane před soudem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař David Rath

Hlavní líčení je zatím nařízené na ode dneška do čtvrtka. K soudu by mněl jako svědek přijít například Rath nebo jeho někdejší náměstek a současný ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). 

STIS je v likvidaci a její hospodaření prověřuje policie. Směřovaly tam údajně peníze i poté, co se rozhodlo o zrušení organizace za vlády bývalé hejtmanky Zuzany Moravčíkové (ČSSD). Ta ve funkci nahradila Ratha po jeho obvinění v kauze údajného ovlivňování středočeských zakázek z května 2012. 

Z krajského rozpočtu se na zrušení služby vyčlenilo deset milionů korun. Osm milionů z toho byla vratka Ústavu archeologické péče, který STIS půjčil peníze na projekt osobností. Krajští radní podle ODS navíc na stejný projekt v roce 2009 poskytli STIS další půjčku 9,9 milionu korun. 

STIS vznikla před rokem 2008 za bývalého hejtmana Petra Bendla (ODS). Po nástupu Ratha se hovořilo o tom, že STIS je v likvidaci. Právně ale dál existovala, protože se počítalo s tím, že by na ni mohly být převedeny některé jiné aktivity nebo projekty, které kraj už nebude chtít zajišťovat. 

Sám Rath se Alexy zastává. Podle něj neměla nic společného s výběrovými řízeními. "Nemůže to dopadnout jinak, než že to bude shozeno pod stůl a nic z toho nebude," řekl Rath k obvinění bývalé kolegyně loni v srpnu. Bývalému hejtmanovi hrozí v kauze ovlivňování zakázek za údajné přijímání úplatků až 12 let vězení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…