Blok podle Kalouska by získal 80 poslanců a Kalousek by diktoval směřování země, zasnil se exministr. Jenže místo toho tu vládne komunistický fízl...

06.12.2017 18:21

Česká republika prožívá zvláštní den. Prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Moderátor Dvaceti minut Radiožurnálu právě v tento den zpovídal dnes již bývalého předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Dozvěděl se od něj např., že Kalouskův blok měl vyhrát volby a také by je vyhrál. Jenže bohužel žádný takový blok nevznikl.

Blok podle Kalouska by získal 80 poslanců a Kalousek by diktoval směřování země, zasnil se exministr. Jenže místo toho tu vládne komunistický fízl...
Foto: Reprofoto ČT
Popisek: Miroslav Kalousek a Andrej Babiš v předvolební debatě ČT

Na úvod Kalousek konstatoval, že by jako ministr financí byl podstatně zodpovědnější, než byla končící vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Andreje Babiše (ANO). „Kdybych byl ministrem financí po dobu, co vládla tato vláda, ten rozpočet by byl vyrovnaný,“ řekl jasně. Pokud už se v rozpočtu zvyšují výdaje, měly by se zvyšovat kvůli investicím. To  se však neděje. Dnes vládnoucí politici si kupují hlasy voličů a projídají dnešní lepší čas. „Ta rozežranost je obrovská,“ varoval Kalousek. „Tahle vláda má zhruba o 200 miliard víc, než jsme měli my, ale investuje méně,“ zlobil se. 

„Dobré časy používala vláda jen k tomu, že rozdávala doleva i doprava, a až ty dobré časy nebudou, tak se vláda dostane do neřešitelné situace, protože peníze sice nebudou, ale ty výdaje zůstanou... My se zadlužujeme jenom na to, že to letos projíme, a to je nemorální a to je nefér,“ zlobil se dál předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Končící premiér Bohuslav Sobotka a jeho bývalý ministr financí Andrej Babiš neudělali reformy, které potřebujeme. Kdyby alespoň ti politici vložili prostředky do provedení nutných reforem, bylo by to v pořádku, jenže to se také nedělo. Úkolem opozice je na to upozorňovat, což TOP 09 také dělala jako opoziční strana a měla by to dělat i v dalších letech. A měla by v tom spolupracovat s dalšími demokratickými stranami. Má s nimi chránit ústavu a demokracii.

Existující Demokratický blok ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN se pravděpodobně brzy rozpustí, protože vznikl čistě pro účely obsazení orgánů Poslanecké sněmovny.

Kalousek však důrazně odmítl, že by to byl nějaký Kalouskův blok. „Kdyby to byl Kalouskův blok, který já jsem navrhoval už v roce 2016, ve kterém by se spojily všechny středopravicové strany, tak tento blok by vyhrál volby. Kdyby to byl Kalouskův blok, tak ten by vyhrál volby, protože by měl 80 mandátů a diktoval by další směřování země,“ rozjel se Kalousek.

„Co říká Tomio Okamura a co vy z toho přetavujete do účelových dotazů, je mně úplně jedno,“ vypálil ještě s poukazem na to, že o tzv. Kalouskově bloku mluví především předseda SPD Tomio Okamura.

Nakonec Kalousek zdůraznil, že půjde na jednání s Andrejem Babišem, vyslechne si ho, ale TOP 09 jako celek odmítne podpořit Babišovu vládu. „I kdyby byl Babiš čistý jako lilie, kdyby nebyl obviněn policií a kdyby to nebyl starý estébák, tak my nemůžeme podpořit ty autoritativní změny mířící k autoritativnějšímu vládnutí, které on prosazuje,“ uvedl Kalousek. Ale Babiš je agentem StB. „Pokud já někým opovrhuji a nemohu mu věřit, protože je to komunistický fízl, tak ho nemůžu podpořit, a to je postoj TOP 09,“ doplnil.

Než se pořad nachýlil k závěru, Jan Moláček Kalouskovi připomněl, že i on chtěl v minulosti vládnout s komunisty. To však Kalousek jasně odmítl. Jeho cílem v roce 2006 bylo zabránit změnám volebního systému, a tak učinil jistý krok. Výsledkem tohoto kroku bylo, že vládl kabinet Mirka Topolánka (ODS). Čili Kalousek v podstatě dosáhl svého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…