Bloomberg: Ruské hospodářství je v háji víc, než se čekalo

26.09.2016 12:51

Vyhrané parlamentní volby, po nichž jeho strana drží pohodlnou ústavní většinu, ruského prezidenta Vladimira Putina bezpochyby potěšily, neboť se ukázalo, že mocenské otěže země drží pevně v rukou. Radost mu však dle komentátora Bloombergu Leonida Bershidského nutně musí kazit výhledy ruské ekonomiky. Rusko totiž prý pomalu ale jistě sklouzává do vleklé stagnace.

Bloomberg: Ruské hospodářství je v háji víc, než se čekalo
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Bershidský své závěry stran výkonu ruské ekonomiky zakládá na tom, že ruský ministr hospodářství snížil odhad růstu ekonomiky do roku 2019. „Očekává se, že ruská ekonomika bude za světovým průměrem zaostávat více, než se předpokládalo,“ konstatuje komentátor Bloombergu.

Nový odhad výkonu ruské ekonomiky počítá s průměrnou cenou čtyřiceti dolarů za barel ropy, což je dle Bershidského o něco nižší cena, než jaká je nyní. Na základě tohoto předpokladu tak ruské ministerstvo hospodářství pro tento rok očekává pokles výkonu ruské ekonomiky o 0,6 %, oproti původnímu předpokladu propadu o 0, 2 %.  

Novinář sice uznává, že Putin na domácí a zahraničněpolitické frontě exceluje, je schopen upevnit svoji moc a učinit dobře promyšlená rozhodnutí, která přivádí Západ k šílenství (viz Krym či Sýrie), zároveň ale zdůrazňuje, že na ekonomickém poli je ruský prezident zoufale neschopný. „Co se týče ekonomiky, Rusko je bez kormidla,“ je přesvědčen komentátor Bloombergu.

Celý komentář v angličtině ZDE

Nejvíce na stagnaci ruské ekonomiky a Putinův ekonomický diletantismus dle Bershidského doplácejí obyčejní Rusové. Komentátor s odkazem na oficiální vládní statistiky poukazuje na to, že v srpnu se jim reálné příjmy snížily o 8,3 % oproti loňskému roku, což je prý nejvíce od roku 2008, kdy vypukla celosvětová ekonomické krize.

„Dosud vše Rusové snášeli se zasmušilou trpělivostí. Ale nyní, jestli se dá považovat překvapivě nízká volební účast v nedávných parlamentních volbách za nějaký ukazatel, jejich pocit odcizení od Putinova systému roste,“ usuzuje Bershidský. „Pokud Putin neobrátí svoji pozornost k nastartování ekonomického růstu, trpělivost Rusů se může začít bortit, což by rázem posunulo utužení kontroly nad domácí scénou na první místo jeho žebříčku priorit,“ uzavřel komentátor Bloombergu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…