Bloomberg: Se schůzkou mezi Kerrym, Lavrovem a Putinem to bylo jinak

20.05.2015 9:31

Americký ministr zahraničí John Kerry před setkáním se svým protějškem Sergejem Lavrovem a prezidentem Vladimirem Putinem v Soči usiloval o propuštění dvou zajatých amerických humanitárních pracovníků. Dokonce kvůli této záležitosti osobně intervenoval u Lavrova. O pozadí celého případu informuje server Bloomberg.

Bloomberg: Se schůzkou mezi Kerrym, Lavrovem a Putinem to bylo jinak
Foto: archiv
Popisek: Sergej Lavrov a John Kerry

Společně se dvěma Američany bylo 29. dubna vyhoštěno z území Doněcké lidové republiky (DLR) dalších pět Evropanů. Alespoň tuto verzi příběhu v ten samý den oznámila vláda DLR. Jak se ovšem následně ukázalo, tvrzení vlády neodpovídalo realitě. Propuštění se totiž týkalo jen Evropanů a Američané zůstali v zajetí až do 8. května. Jak následně zjistili redaktoři serveru Bloomberg Josh Regin a Eli Lake, celých devět dní zatím v zákulisí pracoval John Kerry na tom, aby se mohli domů vrátit i oba dva Američané. Jak Regin a Lake následně zjistili, Kerry kontaktoval Lavrova a požádal ho, aby využil svého vlivu a dosáhl propuštění vězněných Američanů, kteří pracovali pro Mezinárodní záchranný výbor (IRC).

Lavrov byl očividně úspěšný a premiér Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko oznámil propuštění zbylých dvou zajatců 9. května. Zacharčenko uvedl, že Američané byli zadrženi, když se pokusili navázat kontakt s místními úředníky. Podle jeho tvrzení byli oba spolupracovníky CIA a jejich cílem bylo shromažďovat zpravodajské informace. Mluvčí IRC Colleen Ryan však pro Bloomberg uvedla, že podobný druh informací sbírají humanitární pracovníci IRC po celé Ukrajině a žádný z nich nemá nic společného se CIA. Prezident IRC a bývalý britský ministr zahraničí David Miliband v prohlášení uvedl, že zatčení dvou zaměstnanců organizace je dalším z mnoha signálů svědčících o eskalaci násilí namířeném vůči humanitárním pracovníkům.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Těsně před propuštěním dvou Američanů náměstek ministra zahraničí Antony Blinken počastoval separatisty i Moskvu ostrými slovy, když je obvinil z porušování minských dohod. „Násilí je pácháno téměř výlučně separatisty a ruskými silami, které vše řídí. Separatisté se neustále snaží rozšiřovat ovládaná území a ukrajinská armáda se pouze těmto útokům brání,“ uvedl Blinken 8. května ve Washingtonu. Kerry se s Lavrovem a Putinem setkal o čtyři dny později v Soči a volil diametrálně odlišný tón než jeho náměstek. Vyzval ukrajinskou vládu a prezidenta Petra Porošenka, aby se armáda zdržela vojenské agrese. „Prezident by měl mít na paměti, že minské dohody jsou ve vážném ohrožení,“ uvedl Kerry.

Ruská média Kerryho komentář s neutuchající radostí vysílala hned několikrát a deník New York Times informoval o tom, že jeho návštěva byla v Rusku vyhodnocena jako kapitulace Spojených států. Američané tak prý nepřímo uznali důležitou roli Ruska na mezinárodním poli. Jak ovšem konstatují autoři tohoto textu Regin s Lakem, byla to naprosto chybná interpretace. „Návštěvu Kerryho v Soči není možné vnímat jako ústupek Putinovi. Existuje přece spousta témat, která je nutné s Ruskem diskutovat navzdory ukrajinskému konfliktu. To se týká zejména Sýrie a Íránu. Úspěšná spolupráce Kerryho a Lavrova na osvobození dvou výše zmíněných Američanů ukazuje, že tento jediný fungující komunikační kanál na té nejvyšší úrovni mezi oběma zeměmi má své výhody,“ komentovali v Bloombergu. Na druhou stranu je dle jejich názoru zřejmé, že názorová propast mezi americkou a ruskou vládou je stále obrovská.  

 

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…