Bobošíková burcuje i po volbách: Integrace pravice musí pokračovat

27.10.2013 17:25

Lídryně volebního bloku Hlavu vzhůru Jana Bobošíková pro ParlamentníListy.cz zhodnotila výsledky voleb, v nichž její strana získala 0,42 procent hlasů. Ačkoliv s počtem hlasů pro svou stranu není spokojena, chce i nadále pokračovat v integraci pravice. Výsledky voleb ji nepřekvapily a očekává, že vznikne stabilní vláda.

Bobošíková burcuje i po volbách: Integrace pravice musí pokračovat
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jana Bobošíková

V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny zvítězila ČSSD se ziskem 50 křesel. Analytici však za skutečného vítěze označují Andreje Babiše, jehož hnutí ANO skončilo druhé se 47 mandáty a bude mít tak zásadní slovo v sestavování případných koalic.

Bobošíková chce stabilní vládu

V úvahu přichází několik variant utvoření koalice. ČSSD + ANO + KDU-ČSL, ČSSD + KSČM + KDU-ČSL/Úsvit, případně ANO + TOP 09 + ODS + KDU-ČSL, nebo ANO a ČSSD s tichou podporou například lidovců. „Očekávám, že začnou plnit své sliby a pokusí se vytvořit stabilní politickou reprezentaci, která bude vládnout,“ vzkazuje přes ParlamentníListy.cz těm politikům, kteří budou vyjednávat o vládní spolupráci, Jana Bobošíková. Na dotaz, zda je vůbec reálné vytvořit za těchto okolností stabilní vládu, odpověděla: „To ukáží příští dny. Nechme jim trochu času, ať ukáží, co umí.“

Zda v tuto chvíli hrozí nové předčasné volby, si netroufá odhadovat. „Máme za sebou hektické období, volební kampaň, a myslím, že Česká republika by si zasloužila stabilitu a klid. A je povinností nově zvolených politických subjektů, aby hledaly maximální shodu a svornost,“ doplnila Bobošíková.

Integrace pravice musí pokračovat

Volební výsledky pro ni nejsou nijak překvapivé. „Já myslím, že občané volili protestně, volili nespokojeně, a tudíž dostaly velký prostor kritické a protestní strany,“ řekla s tím, že výsledek volebního bloku Hlavu vzhůru je zklamáním. „Děkujeme voličům, blahopřejeme vítězům. Jsme z našich výsledků zklamáni a budeme je analyzovat, nicméně si myslíme, že nastoupená cesta pokusu o integraci pravicových stran je správná a musí pokračovat,“ míní někdejší prezidentská kandidátka.

Volební uskupení Hlavu vzhůru vzniklo na konci letošního srpna. Kromě strany Suverenity se v něm sdružily další strany, jako hnutí Uzdravme politiku, Jihočeši 2012 nebo iniciativa D.O.S.T. Blok podpořil také exprezident Václav Klaus.

Druhá nejnižší volební účast

V letošních předčasných volbách Česko zaznamenalo druhou nejnižší volební účast. K urnám přišlo 59,5 procent voličů. Méně lidí přišlo jen v roce 2002, kdy šlo volit 58 procent voličů. Do sněmovny se dostalo poprvé v historii voleb v ČR sedm stran a hnutí. Kromě první ČSSD a druhého hnutí ANO budou v Poslanecké sněmovně také komunisté, TOP 09, ODS, Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Návrat slaví lidovci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…