Bobošíková se dnes postaví Fischerovi, Roithové i Moravcovi. A toto si chystá...

03.01.2013 18:02

Veřejnoprávní televize dnes večer pod taktovkou Václava Moravce odvysílá debatu s první trojicí prezidentských kandidátů. Jedním z nich bude Jana Bobošíková, která podle svých slov nemá s Moravcem dobré zkušenosti, věří však, že bude nestranný. ParlametnímListům.cz shrnula i své zásadní odlišnosti od ostatních kandidátů.

Bobošíková se dnes postaví Fischerovi, Roithové i Moravcovi. A toto si chystá...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková se nakonec mezi kandidáty na prezidenta dostala.

V první ze série předvolebních debat ČT se Jana Bobošíková ve čtvrtek utká s Janem Fischerem a Zuzanou Roithovou. V čem se od nich zásadně liší?

„Vidím dva nejzásadnější rozdíly. Ten naprosto jasný názorový mě odlišuje od všech, nejen těchto dvou, ostatních kandidátů. Tedy, že jasně říkám stop diktátu Bruselu. Naprosto jasně deklaruji, že jako prezidentka nepodepíší žádnou další mezinárodní smlouvu, která by přesouvala pravomoci na Brusel,“ zdůraznila pro server ParlamentníchListů.cz.

ESM by prý odmítla stejně jako Václav Klaus

Navíc podle svých slov jasně deklaruje, že udělá všechno proto, aby vyvázala Českou republiku z povinnosti přijmout euro. „A naprosto jasně říkám, že stejně jako prezident Václav Klaus nepodepíši Evropský stabilizační mechanismus. To je hledisko obsahové, které mě odlišuje,“ sděluje Bobošíková.

„Pak samozřejmě je tu i to, co mě odlišuje z hlediska zodpovědnosti za vývoj posledních třiadvaceti let v České republice. Zuzana Roithová je představitelkou strany, která nejenže kolaborovala v Národní frontě 40 let s komunisty, ale také byla v drtivé většině polistopadových vlád a podílela se i třeba na rozhodování o privatizaci IPB a spoustě jiných rozhodování,“ míní.

Nemá odpovědnost za špatný stav země, Fischer i Roithová ano

Předsedkyně Suverenity připomíná, že vládní odpovědnost měl i Jan Fischer. „Z té nám tu zůstala například památná fotovoltaika a komplex ve vojenské nemocnici, který se měl stavět za 6 miliard a další věci. To mě zásadně odlišuje, protože s tím vším já nemám absolutně nic společného,“ říká důrazně.

Bobošíková si už před časem stěžovala, že veřejnoprávní média nadržují jiným kandidátům a de facto tak vybírají favority. Teď se to však změnilo.

„Neřekla bych sice, že cítím přímo zadostiučinění, ale řekněme, že za posledních šest týdnů cítím, že se veřejnoprávní média snaží dávat všem kandidátům stejný prostor, opravdu se poctivě snaží. Stalo se to ovšem až potom, co byli médii vypreparování v průběhu dlouhých měsíců dva hlavní favorité,“ konstatuje.

Kéž by média detailně rozpitvala minulost i dalších kandidátů…

Komerční média se prý samozřejmě chovají podle svého uvážení a podle toho, koho preferují. „Takže například do debat na Primě jsme všichni pozváni nebyli, nebo třeba stejně tak v některých denících. To je ale jejich právo,“ uznává Jana Bobošíková.

„Jinak jsem opravdu velmi ráda, že se veřejnoprávní média věnují mé historii od mých 21 let a pitvají všechny mé činy. Počínaje předáváním kytice Husákovi, přes mé působení v médiích, přes krizi v České televizi, mé angažmá v Evropském parlamentu, prezidentské volbě a já bych velmi přivítala, aby i ostatní kandidáti měli stejně rozpitvanou minulost od svých jednadvaceti let počínaje vysokoškolskými studii,“ navrhuje kandidátka na Hrad.

Zatím to podle ní totiž vypadá, že jako jediná byla v naší zemi od samého začátku a všichni ostatní nedávno spadli z Marsu.

O Václavu Moravcovi si Bobošíková iluze nedělá

Diskusi trojice kandidátů na Hrad bude moderovat Václav Moravec, který na Nový rok ze strany mediálního analytika Petra Žantovského čelil tvrdé kritice za neprofesionalitu a špatný přístup. Bobošíková však přesto doufá, že se bude snažit být nestranný.

„Na druhou stranu má zkušenost s ním je špatná, protože o mě uvedl nepravdu, za kterou se následně musel omlouvat. Doufám v jeho nestrannost, ale o jeho moderátorských kvalitách iluze nemám, vzhledem k tomu, že s naprostým klidem je schopen uvést nepravdivé informace,“ doplnila redakci ParlametníchListů.cz Jana Bobošíková.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…