Bobošíková žádá vnitro o opravu chyb v součtu podpisů pod peticí

26.11.2012 9:50

Prezidentská kandidátka a předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková podala na ministerstvo vnitra návrh na opravu podle ní "zjevných chyb" v počítání podpisů pod peticí. Vnitro vyzvala, aby chybu opravilo. Nechce prý zatím na postup úřadu podávat žalobu. Bobošíková to oznámila na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Bobošíková žádá vnitro o opravu chyb v součtu podpisů pod peticí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková v televizním studiu

Ministerstvo vnitra do přímé volby prezidenta nepustilo kromě Bobošíkové ani ekonoma Vladimíra Dlouhého a podnikatele a senátora Tomia Okamuru. Podle úřadu tito tři kandidáti sice předali petici s více než 50.000 podpisy, měli v ní ale příliš mnoho chybných údajů. Vyřazení uchazeči o Hrad se mohou odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Nejen někteří právníci přitom tvrdí, že vnitro zvolilo při odebírání neplatných hlasů chybný výpočet. Dlouhý už dal najevo, že se na NSS obrátí, Bobošíková se rozhodla jít nejprve cestou návrhu ministerstvu vnitra, což podle ní umožňuje zákon. Okamura by měl svůj postup oznámit dnes.

Kandidátka chce rychlou nápravu situace

Suverenita vyzvala ministerstvo, aby podpisy pod peticí požadující Bobošíkové kandidaturu přepočítalo podle jiného vzorce, než jaký k původnímu přepočtu použilo. Dlouhý již minulý týden uvedl, že vnitro použilo nesprávný výpočet neplatných hlasů, protože od celkového počtu hlasů pod peticemi vyřadilo součet procentuálních podílů neplatných hlasů v jednotlivých vzorcích. Mělo prý tyto podíly zprůměrovat.

Podle Bobošíkové strana podáním návrhu na opravu podnikne "právní krok, který zatím není žalobou, ale umožňuje rychlou nápravu této situace". Případná žaloba by podle ní mohla oddálit konání voleb. "Považujeme ji až za poslední řešení, které bychom si nepřáli," uvedla. Vláda svým přístupem znevažuje prezidentskou volbu, míní Bobošíková.

Proč má podpis poslance větší váhu?

Bobošíková má i nadále podporu své strany Suverenita, která chce, aby stát jednoznačně prokázal, že Bobošíková nezískala potřebných 50.000 podpisů. Předsedkyně Suverenity minulý týden rovněž kritizovala znění legislativy pro přímou volbu prezidenta, podle ní je chaotická a má chyby. Dodala, že navíc zvýhodňuje kandidáty podpořené zákonodárci. Vadí jí, že prý podpis senátora nebo poslance má vyšší váhu než podpisy občanů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

14:49 Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

„Hašek prošustroval miliony a teď je za krále hlupáků“, i takto se dnes na Slovensku mluví o slavném…