Bodal do lidí na ulici a dostal tvrdý trest. Vídeňský soud se s mladým Afgháncem nemazlil

14.09.2018 20:11

Vídeňský soud včera udělil doživotní trest třiadvacetiletému Afghánci. Muž napadl před několika měsíc několik osob nožem a jen díky včasnému zásahu lékařů nedošlo k úmrtí. Rozsudek je však zatím nepravomocný.

Bodal do lidí na ulici a dostal tvrdý trest. Vídeňský soud se s mladým Afgháncem nemazlil
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Setkání euroskeptické protiimigrační frakce Evropy svobody a národů ve Vídni

Zatímco v Německou vede mediální a politický mainstream horečnaté diskuze o nárůstu pravicového extremismu, vídeňský soud se poslední týdny zabýval případem třiadvacetiletého Afghánce, který s nožem v ruce napadl hned několik lidí. K prvnímu napadení došlo na Praterstrasse, kde Afghánec napadl manželský pár s jejich sedmnáctiletou dcerou, kteří krátce před tím vyšli z blízké restaurace.

Afghánský mladík na trojici bezdůvodně zaútočil a zejména postaršího muže vážně zranil. Hlava rodina se ocitla ve stádiu klinické smrti. Nakonec díky rychlému převozu do nemocnice brutální útok přežil, ale v důsledku nedostatku kyslíku byly nevratně poškozeny jeho ledviny. Muž tak musí třikrát týdně docházet na dialýzu. Terčem útoku se stala i jeho manželka a dcera, které kvůli prožitým hrůzám dodnes trpí psychickými problémy.

Z místa útoku však stačil pachatel utéci a několik ulic dál zaútočil, opět s nožem v ruce, na další oběť. Tentokrát šlo o jeho známého, drogového dealera, kterému rovněž způsobil vážná zranění. Až teprve po spáchání dalšího útoku se jej podařilo zajistit místní policií. Muž byl následně obviněn z pokusu o vraždu. Po několikatýdenním procesu se soudce rozhodl vynést rozsudek na horní hranici trestní sazby a poslal muže nepravomocně na doživotí do vězení.

Jak zmiňuje rakouský deník Kronen Zeitung, obhajoba požadovala, aby bylo na muže pohlíženo jako na psychicky nemocného. Konkrétně Afgháncův advokát Wolfgang Blaschitz hovořil o tom, že jeho klient se stal obětí psychózy způsobené užíváním drog. „Slyšel vnitřní hlasy, které mu hovořily o lidech posedlých ďáblem. V době spáchání trestného činu nebyl můj klient při smyslech a neuvažoval reálně,“ uvedl Blaschitz s tím, že zkonzumoval tři gramy kokainu.

Nicméně lékařské vyšetření vyloučilo, že by Afghánec skutečně požil několik gramů kokainu. V jeho krvi bylo pouze zjištěno stopové množství THC. Ostatně samotný násilník na začátku vyšetřování vyloučil, že by užíval tvrdší drogy. Proč na rodinu a drogového dealera zaútočil, nicméně vysvětlit nedokázal. Soudce při zdůvodnění rozsudku vysvětlil, že přihlédl ke skutečnosti, že jedna z obětí málem zemřela a vzhledem k nutnosti absolvovat dialýzu. Je pravděpodobné, že žalovaná strana se odvolá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…