Bohatý pán, který dal důležité miliony lidovcům: Bavím se s Bělobrádkem o právu

04.11.2013 8:27

Pražský realitní magnát a miliardář Luděk Sekyra se stal významným sponzorem lidovců. Bez jeho darů by byla strana Pavla Bělobrádka v předvolební kampani mnohem méně vidět a možná by se ani neprobojovala do sněmovny. Jeho dar tak má podle MF Dnes na lidovce, potažmo celý stát, pokud bude KDU-ČSL součástí vlády, nezanedbatelný vliv.

Bohatý pán, který dal důležité miliony lidovcům: Bavím se s Bělobrádkem o právu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za volební úspěch vděčí KDU-ČSL hlavně tomuto muži. Ten postavil stranu na nohy

Jméno developera Luďka Sekyry před časem poškodily důkazy o jeho kontaktech s mafiánem Františkem Mrázkem. Jak MF Dnes připomíná, v roce 2000 chtěl Sekyra koupit největší stavební společnost v Česku IPS a několik týdnů ji i vlastnil. Za Sekyru měli lobbovat i politici, například tehdejší ministr vnitra Ivan Langer.

Sekyra je tak muž dvou tváří. Jednak je zatížen podezřelými vazbami, na druhou stranu vystupuje jako vzdělaný obchodník, který občas přednáší právní filozofii na Oxfordu a sedí ve správní radě jedné z oxfordských college.

Letos poslal tři miliony na účet lidovců. Sekyrovy dary ale nejsou tak transparentní, jak sám tvrdí. Ze stranického účtu se lze dovědět jen o jednom milionu, který developer KDU-ČSL daroval. "Ještě než jsme zřídili transparentní účet, tak nám pan Sekyra asi na začátku září poslal dva miliony na běžný účet. Ten je tím hlavním účtem, ze kterého strana hospodaří," snažil se vysvětlit nesrovnalost generální sekretář strany Pavel Hořava.

O politice baví obecně

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek ani netuší, kolik peněz celkem Sekyra straně věnoval. "Pan Sekyra nemá žádné státní zakázky, takže se ho to moc netýká. Není ani můj poradce přes politické záležitosti. Samozřejmě se bavíme o politice, ale spíše obecně. On cítí, že ten jeho byznys po roce 2008 výrazně oslabil, a tak se také bavíme i o tom, co by pomohlo k nastartování české ekonomiky," říká šéf KDU-ČSL.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Sám Sekyra se podle svých slov rozhodl lidovce podpořit, protože ho nadchla snaha o modernizaci tradiční strany. "Rozhodli se vytvořit silnou stranu po vzoru německé CDU. A jediný funkční ekonomický model v západní Evropě byl utvářen právě CDU," říká podnikatel v rozhovoru pro MF Dnes.

"Můj původní obor je právní filozofie a ústavní právo. Tak se s panem Bělobrádkem bavím spíše o odborných věcech z ústavního práva. Neřekl bych, že diskutujeme o nějakých konkrétních politických krocích," dodal Luděk Sekyra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…