Bohoslužba v Betlémské kapli připomene Mistra Jana Husa

06.07.2016 6:20

Slavnostní bohoslužba v Praze dnes připomene upálení Mistra Jana Husa. Konat se bude v Betlémské kapli, kde sám Hus kázal. Od smrti katolického kněze a církevního reformátora Husa uplyne již 601 let. Den jeho upálení se v Česku slaví jako státní svátek.

Bohoslužba v Betlémské kapli připomene Mistra Jana Husa
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Luteránský kostel, kde se odehrávala menší bohoslužba za Husa

Dnešní bohoslužbu povede patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta spolu s plzeňským biskupem Filipem Štojdlem a farářkou Libuší Roytovou. Kázání pronese bratislavský biskup husitské církve Jan Hradil. Slavnostní obřad ale budou moci sledovat i lidé doma v přímém přenosu na televizním kanálu ČT2 a rozhlasové stanici Český rozhlas - Vltava.

Hus kritizoval katolickou církev za odklon od původních zásad. Otevřeně mluvil o morálně pochybném jednání, například vymáhání poplatků za obřady nebo obchodování s tzv. odpustky, odpuštěním trestu za hříchy. Církví byl označen za kacíře a na kostnickém koncilu 6. července roku 1415 upálen. Jeho smrt vedla posléze v českých zemích k zásadní husitské revoluci. Kromě snah o reformu církve i společnosti je Husovi připisováno autorství traktátu O českém pravopise, zavádějícího diakritická znaménka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…