Bohoslužbou na Hradě končí festival proti totalitě Mene Tekel

02.03.2014 6:28

Osmý ročník mezinárodního festivalu Mene Tekel dnes zakončí tradiční ekumenická bohoslužba za popravené, umučené a zemřelé politické vězně. V katedrále sv. Víta na Pražském hradě jí bude od 14:00 předsedat kardinál Dominik Duka. Festival, který poukazuje na zločiny nacismu a komunismu, začal v pondělí a nabídl tři desítky akcí od konferencí, koncertů a výstav po promítání snímků a divadelní představení.

Bohoslužbou na Hradě končí festival proti totalitě Mene Tekel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Dnešní bohoslužba zahrne kromě modliteb i kulturní program, mimo jiné taneční vystoupení studentů, jež se bude věnovat památce lidí vzdorujících zvůli a násilí. Mladí tanečníci chtějí tancem zprostředkovat umělecký a lidský prožitek, jímž chtějí vyjádřit touhu člověka po svobodě.

Přežili jsme tábor, ale tábor trvá dál

Jména popravených mladých lidí, jejich dopisy na rozloučenou psané i báseň Jana Zajíce, jenž se v roce 1969 upálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy a takzvané normalizaci, přečtou studenti Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

V Galerii Karolina dnes celý den pokračuje sedmidílný výstavní projekt Studenti proti totalitě, jehož název byl i tématem letošního festivalu. Promítat se budou i dokumentární filmy. Večer se v klubu H2O odehraje původní festivalová inscenace o soudním procesu s vedoucími tábora v Osvětimi "Přežili jsme tábor, ale tábor trvá dál...".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…