Bohouš na vás plivne, zazubí se... Ani nechtějte vědět, co Petr Hampl napsal o vládě a premiérovi

30.07.2015 11:16

Podle sociologa Petra Hampla se dá u českých občanů po letech letargie opět vypozorovat zájem o politiku. V rozhovoru pro portál Ostrava-online.cz se Hampl rozpovídal o tom, co za tímto oživením českých voličů stojí. Nit suchou u toho nenechal na vládě Bohuslava Sobotky.

Bohouš na vás plivne, zazubí se... Ani nechtějte vědět, co Petr Hampl napsal o vládě a premiérovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hampl

„Když se ohlédnete za posledními roky, převládajícím postojem byla rezignace. Vyzkoušeli jsme různé politiky, ukázalo, že všichni kradou, nikomu se nedá věřit, nikdo neplní sliby, všichni kašlou na voliče… takže klesá účast ve volbách a když už tam lidé dojdou, hodí to někomu spíše náhodně nebo ze setrvačnosti. Teď to vypadá, že se do politické diskuze opět vrací téma, na kterém občanům hodně záleží. Vrací se emoce ne v hádkách politiků, ale v lidovém prožívání,“ všímá si Hampl.

Důvody obnoveného zájmu lidí o politiku jsou dle Hampla dvojího původu. První příčinou je dle sociologa chování vlády Bohuslava Sobotky. „Od roku 1945 se žádná česká vláda nechovala vůči vlastním obyvatelům tak urážlivě a arogantně, jako to dělá Sobotkova vláda. Dokonce i Klement Gottwald, který byl vybaven policejní mašinérií a mohl si dovolit absolutně cokoliv, stál o lidovou podporu,“ říká Hampl.

Zlom prý přinesla až situace s imigrací, kdy česká vláda dle Hampla věděla, že podpora přijímání islámských uprchlíků je nulová, že to je pro lidi důležité a přesto podnikla všechno, co bylo v jejích silách, aby jich sem dostala co nejvíc – viditelně okázale. I bruselští úředníci prý byli překvapeni, kolik servilnosti Sobotko-Babišova vláda projevila. Chování české vlády dle Hampla navíc ostře kontrastuje s Polskem, Maďarskem a Slovenskem, jejichž premiéři se postavili na obranu svých zemí. „A nakonec ještě Sobotkův tajemník vzkáže lidem, že bude lámat jejich odpor. To je stejné, jako kdyby premiér obešel národ, zazvonil u každého bytu, člověk by otevřel, Bohouš Sobotka by vám plivnul do obličeje, pak se na vás hezky zazubil a pokračoval k dalšímu bytu,“ objasňuje sociolog.

Celý rozhovor k přečtení ZDE

Druhou příčinou obnoveného zájmu lidí o politiku je dle Hampla strach. „Tohle už není jenom o tom, zda vám bude Babiš nakukovat do ložnice a kolik zlikviduje živností. Všichni jsme s hrůzou sledovali dění v západní Evropě a zprávy o tom, že v roce 2030 nebo 2050 bude v té které zemi většina obyvatel muslimská a že tam pak snadno zavedou své muslimské zákony. Doufali jsme, že se tomu vyhneme a mohli jsme se tomu vyhnout. Ale pánové Sobotka, Babiš a Bělobrádek to sem přivedli. A jen kvůli tomu, aby mohli svým kamarádům přihrávat evropské dotace. Pokud nevyvolá emoce tohle, co by je ještě mělo vyvolat?“ táže se Hampl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…