Bohumil Doležal: Musíme pomoci Ukrajině. Rusové u jednacího stolu? To je jako Mnichov

17.06.2014 12:17

Politický komentátor Bohumil Doležal ve svém blogu na serveru Echo24.cz vyjadřuje přesvědčení, že by konflikt na Ukrajině měl být vyřešen na mezinárodním poli. Rozhodující mocnosti by se dle jeho názoru měly spojit a přispět k nápravě věcí v této zemi.

Bohumil Doležal: Musíme pomoci Ukrajině. Rusové u jednacího stolu? To je jako Mnichov
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na východě si někteří občané myslí, že je hlavním původcem jejich problémů USA

Jako podmínku k takovému zásahu zmiňuje Doležal situaci, „kdy jsou dané velmoci přesvědčené, že taková země si již není schopna pomoci sama“. I pomoc vedenou dobrými umysly je však možné považovat za diktát, tedy za zásah do suverenity a nezávislosti cizí země.

Doležal připomíná, že dnešní statut Ukrajiny se opírá o tzv. Budapešťské memorandum, které podepsali prezidenti USA, Ruska, Ukrajiny a premiér Velké Británie 5. prosince 1994. Podepsáním tohoto dokumentu se Ukrajina vzdala svého arsenálu jaderných zbrani. Podepsaní zástupci světových velmocí se dle Doležala na oplátku zavázali respektovat nezávislost a suverenitu země. Doležal dochází ve svém textu k přesvědčení, že tento závazek v současné chvíli Rusko porušilo.

Celý článek ZDE.

Proto je podle Doležala nemožné, aby mohli Rusové usednout ke společnému stolu s těmi, které Ukrajina požádala o pomoc. Celou situaci dokonce přirovnává „k typicky orwellovskému posezení farmářů s čuňaty“. Zároveň zmiňuje, že musí být jasné, že se Ukrajina takových jednání sama zúčastní. V opačném případě by hrozila podle Doležala analogie s Mnichovskou dohodou podepsanou v roce 1938 bez účasti Československa.

V závěru svého zamyšlení zdůvodňuje sepsání svého článku jako vysvětlující text pro jeho angažování se při organizaci výzvy Nepomůžeme-li Ukrajině, zítra nikdo nepomůže nám, pod kterou se dle jeho informací podepsalo přes 1200 lidí. Mezi nimi údajně i „mediálně známé osobnosti“. Doležal vyslovuje přání, aby tato výzva v českých médiích nezapadla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…