Bohumil Doležal varoval ze studia ČT před Babišem. Pak si vzala slovo Ilona Švihlíková a téma mu totálně rozbila

16.08.2017 23:02

České ekonomice se daří líp, než se čekalo, hrubý domácí produkt rostl o 4,5 procenta, což je mnohem lepší ekonomický růst, než teď prožívá třeba Německo. Znamená to tedy, že by měli majitelé firem svým zaměstnancům přidávat na platech? Ve středečních Událostech, komentářích ČT o tom diskutovali senátoři Milan Štěch (ČSSD) s Milošem Vystrčilem (ODS). A pak nastoupili ekonomka Ilona Švihlíková s politologem Bohumilem Doležalem, kteří téma pořadu totálně rozbili.

Bohumil Doležal varoval ze studia ČT před Babišem. Pak si vzala slovo Ilona Švihlíková a téma mu totálně rozbila
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonomka Ilona Švihlíková

Milan Štěch má za to, že ekonomika roste a lidé mají právo to pocítit na svých peněženkách, třeba i na konci volebního období. Narážel na fakt, že senát schválil tříměsíční ošetřovatelské volno pro zaměstnance na osobu blízkou.

Vystrčil oponoval, že zákon o tříměsíčním placeném volnu bude relativně snadno zneužitelný. Už proto, že v tomto zákonu je široký výčet osob, které mohou být těmi ošetřovateli. Podnikatelé tak na poměrně dlouhou dobu mohou přijít o důležité zaměstnance.  

Štěcha ale nepřesvědčil. Podobný model prý funguje v Rakousku, tak proč by to nemohl fungovat i u nás. Nemluvě o tom, že žádost o tříměsíční volno bude podepřena lékařskou zprávou. „Lidé si dnes své práce váží a nebudou si chtít svého zaměstnavatele naštvat,“ zaznělo z úst Milana Štěcha.

Ani Vystrčil se nenechal přesvědčit. Domnívá se, že Česko sice zažívá velký ekonomický růst, ale ten je třeba využít k tomu, abychom jednak spláceli své dluhy a jednak investovali peníze tam, kde budou nevíce potřeba, na platy zdravotníků, učitelů a tak podobně.

„Teď je ta doba, kdy bychom se měli přibližovat platově západním státům EU,“ apeloval na všechny přes obrazovky Štěch. „Víte, u nás se strašně často používá vlastenectví, které souvisí s obranou země, s obranou naší celistvosti, ale podle mého je svého druhu vlastenectví i to, že lidé dostanou více peněz za odvedenou práci, protože je to práce špičková,“ rozjel se Štěch. V Česku se prý mnohdy stáváme svědky toho, že ekonomické zisky mizí v zahraničí.

Vystrčil oponoval, že vlastenectví je samozřejmě krásná věc, ale zaměstnavatelé vědí, že ve svých zaměstnancích mají svůj největší poklad, tak je také odpovídajícím způsobem platí. Pokud přistoupíme na to, že je třeba zaměstnavatele politicky tlačit k růstu mezd, „tak za chvíli budeme regulovat kdeco“, kroutil hlavou Vystrčil.   

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Po senátorech se k tématu vyjádřili také politolog Bohumil Doležal a ekonomka Ilona Švihlíková.

Doležalovi se zdá, že především ČSSD řeší dnes problémy, které by většinu voličů teď neměly trápit.

„Mně to připadá, jako když se kapitán Titaniku těsně před srážkou s krou baví o tom, co bude ráno k snídani. Tady se něco rozebírá ... ale to, že se bude ve volbách rozhodovat o osudu země, to tam není. Ten problém je v tom, zda se ve volbách prosadí Babišova dominance, nebo zda zůstane zachována politická pluralita,“ udeřil Doležal.

Ekonomka Švihlíková se k ekonomickému tématu vrátila, ale pojala ho po svém. Vyčetla sociálním demokraciím ve světě, že se mnohdy odklonily od levicového programu. „Tony Blair nebo Gerhard Schröder, kteří prosazovali tu třetí cestu, která prostě zkrachovala. Sociální demokraté by na jednu stranu chtěli být sociální, ale na druhé straně chtějí zůstat s establishmentem, protože jsou jeho součástí,“ oznámila Švihlíková.

Doležal se ale vrátil k Babišovi. „Víte, já mám tady trochu jiný problém než paní docentka, já mám starosti o demokracii v této zemi. Tady přišel pan Zaorálek a říká, že tu stále máme tradiční střet pravice a levice, pan Zaorálek tvrdí, že Babiš je pravice, ale takhle to není, tady se bojuje o demokracii,“ hřímal politolog.

Švihlíková oponovala, že velké peníze v politice jsou problém vždy, ať už jde o miliardáře, kteří vstupují do politiky přímo, nebo nějaké strany podporují zpoza opony. Doležala ale nepřesvědčila. „Problém je v tom, že tady máme něco, co na Západě nemají, a to je Andrej Babiš. Já bych se voliči moc nedivil, kdyby ho nezajímaly daně, protože tady o daně vůbec nejde. Tady jde o to, jestli politickou scénu ovládne jediná politická strana Andreje Babiše, a to ještě dosti nestandardní strana,“ pálil dál do Babiše Doležal.

Švihlíková se zasmála. „Jinak je samozřejmě hezké mít obsesi z jednoho tématu, ale je otázka, jestli takovýhle přístup té kritizované osobě moc neprospívá,“ zareagovala dáma. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…