Bohumil Pečinka v Reflexu: Jedeme do tunelu. Ale na konci už vidím světlo

22.10.2017 11:21

Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka. Volby podle jeho názoru ukázaly, že Česká republika se teď v podstatě dělí na dva světy. Na jedné straně stojí Andrej Babiš, od kterého voliči očekávají změnu polistopadového vývoje. Proti tomu stojí liberální svět polistopadového vývoje, který má ale jeden velký problém.

Bohumil Pečinka v Reflexu: Jedeme do tunelu. Ale na konci už vidím světlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi se povedlo něco, co v podstatě nikdo jiný nedokázal. V roce 2013 dokázal zničit pravicové strany. V roce 2017 zdevastoval strany levicové. Dnes od něj část české společnosti čeká, že pootočí kormidlem republiky od liberální demokracie kamsi jinam.

„Lídrem jednoho světa je Andrej Babiš. Získal zhruba tolik co v minulých volbách (18 procent) plus to, co ztratily oproti roku 2013 sociální demokracie a komunistická strana. To, co signalizovaly komunální a krajské volby, bylo potvrzeno: Babiš se posunul silně doleva a vyluxoval dvě tradiční levicové politické strany. Především ČSSD to podělala komunikačně se svou voličskou základnou, takže je jedním z hlavních poražených,“ napsal Pečinka.

Celý článek naleznete zde.

Komentátor zašel dokonce tak daleko, že přirovnal Andreje Babiše k prvnímu komunistickému prezidentovi Klementu Gottwaldovi. „V roce 1946 si Češi zvolili Klementa Gottwalda, v roce 2017 Andreje Babiše. Typově a osobnostně jde o podobné figury. Rozdíl je v mezinárodním kontextu. Nyní jsme, díky bohu, v Evropské unii. Navzdory všem socialistickým šílenostem je stále EU garantem demokratických standardů a nová česká opozice v ní bude mít silnou oporu,“ doplnil autor.

Komunistické straně prý notně uškodil Tomio Okamura se svou SPD. Pokud ještě nějaký čas v politice vydrží, komunisté mohou zaniknout.

Druhý svět reprezentují politici, kteří stojí na straně dosavadního vývoje z let 1989 až 2017. Není jich sice úplně málo, ale mají jeden problém. A to, že nemají jednoho jasného lídra, kterého by postavili proti Babišovi. Tento druhý svět je zkrátka roztříštěný. Liberální proevropská levice a liberální euroskeptická pravice proto teď má jeden základní úkol. Najít cestu k určité formě spolupráce. Tato forma spolupráce bude muset zahrnovat také obhajobu svobody, protože Andrej Babiš se bude snažit využít už nejen média, ale také všechny složky státu ve prospěch svého Agrofertu. Pečinka o tom nepochybuje a všem lidem vzkazuje, že se teď budou muset o svou svobodu poprat. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…