Bohuslav Sobotka by měl předstoupit před soud, dozvěděla se Sabina Slonková

10.11.2015 8:26

Příští týden má pokračovat soudní proces týkající se privatizace OKD. Právní zástupkyně oznamovatele, jímž je sdružení BYTYOKD, právnička a bývalá politička Hana Marvanová bude požadovat, aby v této kauze před soudem jako svědci vystoupili premiér Bohuslav Sobotka, podnikatel Zdeněk Bakala, poslanec Milan Urban, tehdejší privatizační komise a zástupci Karbon Investu, kterým před lety vláda doly prodala. Informuje o tom článek bývalé dlouholeté novinářky Mladé fronty Dnes Sabiny Slonkové na serveru Neovlivní.cz.

Bohuslav Sobotka by měl předstoupit před soud, dozvěděla se Sabina Slonková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Podle Slonkové týden před zahájením druhého kola procesu o privatizaci OKD dávají nájemníci bytů firmy najevo, že se nespokojí s tím, aby na lavici obžalovaných zůstali jen dva úředníci a jeden znalec. Jejich právní zástupkyně Hana Marvanová hodlá před soud, nejprve v roli svědků, dostat premiéra Bohuslava Sobotku a další ministry, kteří v roce 2004 doly nevýhodně prodali. Například současného poslance ČSSD Milana Urbana. Marvanová chce k soudu předvolat i podnikatele Zdeňka Bakalu, lidi z tehdejší privatizační komise nebo lidi z Karbon Investu, kterým tehdy vláda doly prodala.

Celý text je ZDE

Policie vyčíslila škodu, která prodejem OKD státu vznikla, na 5,7 milionů korun. V létě se k řízení připojilo i Ministerstvo financí řízené Andrejem Babišem a vznik škody tak za stát oficiálně potvrdilo.

Marvanové prý hrají do karet první výpovědi obviněných úředníků bývalého Fondu národního majetku Pavla Kuty a Jana Škurky. Vypověděli totiž, že vládu a jednotlivé ministry předem upozornili, že cena OKD uvedená ve znaleckém posudku nezahrnuje ocenění veškerého majetku společnosti. Vláda přesto doly prodala na základě tohoto posudku, tedy pod cenou.

 

 

 


 

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …