Bohuslav Sobotka promluvil k národu z televize: Nedivím se, že jsou lidé naštvaní, když nemají co koupit dětem

17.11.2016 22:30

Sobotka chápe, že jsou někteří lidé naštvaní na demokracii. Když žijete od výplaty k výplatě, moc si té demokracie neužijete. Proto podle Sobotky potřebujeme dobré zázemí v podobě sociální politiky, která dá lidem určitou míru jistoty. Řekl také, že Evropa mohla v uprchlické krizi udělat víc, ale je dobře, že udělala aspoň něco. Stranou pozornosti pana premiéra nezůstaly ani nově předkládaný paragraf o hanobení prezidenta a zvolení Trumpa.

Bohuslav Sobotka promluvil k národu z televize: Nedivím se, že jsou lidé naštvaní, když nemají co koupit dětem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

V rozhovoru pro Českou televizi premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) konstatoval, že se nediví matkám samoživitelkám nebo seniorům, že se ani tak nezabývají demokracií, ale tím, co si mohou dovolit koupit dětem.

„Těmto lidem se nemůžete divit, že jsou naštvaní na demokracii, jsou naštvaní na systém. Proto jsem přesvědčen, že demokracie potřebuje silné zázemí v sociální politice. Jinak se ke slovu dostanou populisté a demagogové, kteří lidem slibují, že jejich problémy vyřeší. Oni je nevyřeší, ale my můžeme touto cestou přijít o demokracii,“ varoval Sobotka.

Vyjádřil se i k uprchlické krizi. Evropská unie prý mohla být akceschopnější. „Mohla udělat víc, ale jsem rád, že už máme na stole alespoň nějaké konkrétní návrhy, jako je registrace turistů přicházejících do Evropy,“ prozradil předseda vlády. Vyjádřil také pochopení pro obavy lidí z migrační krize. „Tady já se nedivím lidem, že mají strach, pokud vidí to, co se odehrává v západní Evropě, kde se integrace úplně nepovedla,“ konstatoval.

Je dobře, že v USA dojde ke změně, řekl premiér

Nakonec došlo i na zvolení Donalda Trumpa. Americká politika se pod vedením Donalda Trumpa určitě změní a podle Sobotky je to tak v pořádku, protože to ukazuje, že demokracie umožňuje zvolit změnu. V tom podle Sobotky tkví kouzlo demokracie. Na straně druhé si je jistě i Trump vědom toho, že je Evropa velmi důležitým partnerem Spojených států, a tyto vztahy bude jako zvolený prezident dál rozvíjet. Na rozdíl od prezidentské kampaně se prý Trump bude chovat pragmaticky.

Stranou pozornosti Bohuslava Sobotky nezůstala ani iniciativa 60 poslanců o obnovení paragrafu hanobení prezidenta republiky. „Hlava státu si zaslouží úctu, ale není možné si to vynucovat tím, co se tu dělo za komunismu, nebo dokonce ještě za Rakouska-Uherska,“ kroutil hlavou premiér.

V závěru prozradil, jak se na 17. listopad 1989 dívá on sám. „Člověk vzpomíná na to, jaký byl před těmi 27 lety a jak strašně rychle to uteklo. Já jsem tehdy chodil na náměstí, podporoval jsem tu změnu, která přišla, a pak jsem se snažil udržet společnost soudržnou, aby dál prosperovala. V tom určitě budu pokračovat,“ ujistil předseda vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…