Bohuslav Sobotka napsal, jak to bylo v sobotu s jeho rezignací

26.08.2013 13:01

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyvrací informace deníku Právo, že po sobotním hlasování ÚVV ČSSD zvažoval rezignaci. „Lidé, kteří mě znají, vědí, že mám pevné nervy a tvrdou hlavu. Nemám ve zvyku uhýbat ani ustupovat," uvedl v pondělí v poledne na Facebooku.

Bohuslav Sobotka napsal, jak to bylo v sobotu s jeho rezignací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všude panovala spíše uvolněnější atmosféra

Informace o tom, že na sobotním jednání nejvyššího stranického orgánu mezi sjezdy Sobotka zvažoval rezignaci, přišla poté, co ho Ústřední výkonný výbor podpořil na pozici volebního lídra poměrně slabou většinou 86 hlasů. Sobotka, který ve straně čelí opozici „zemanovského" křídla v čele s Michalem Haškem, podle informací médií měl být výsledkem tak rozladěn, že po hlasování ani nedorazil na pracovní oběd s kolegy ze stranického vedení.

Jeho stranický spojenec Jiří Dienstbier o tajném hlasování prohlásil, že šlo o nepovedený puč s cílem ohrozit svébytnost sociální demokracie.

V pondělním příspěvku na Facebooku šéf ČSSD vyvrací, že by zvažoval rezignaci. „O rezignaci jsem neuvažoval ani minutu. Nebyl k tomu žádný důvod a lidé, kteří mě znají, vědí, že mám pevné nervy a tvrdou hlavu. Nemám ve zvyku uhýbat ani ustupovat," uvedl předseda ČSSD na sociální síti.

Pomáháte Kalouskovi, utřel Sobotka stranickou konkurenci

„Jen mne na hlasování překvapilo, že některým lidem v sociální demokracii vůbec nezáleží na volebním úspěchu a záleží jim jen na jejich osobním úspěchu. Ve skutečnosti tím pomáhají Kalouskovi a ODS. Jako předseda sociální demokracie myslím především na naše voliče. Budu i nadále usilovat o porážku pravice ve volbách a získání levicové většiny, která by umožnila vytvoření sociálně demokratické vlády. Naše země to po letech úpadku potřebuje!" dodal též.

Prezident Zeman a jeho kancléř Vratislav Mynář v posledních dnech opakovaně naznačují, že by to nemusel být Sobotka, koho by Zeman po volbách jmenoval premiérem. Z hradních náznaků vyplývá, že vliv na to, kdo z ČSSD by mohl být pověřen sestavením vlády, mohou mít počty preferenčních hlasů.

Sobotku na jeho domovské jižní Moravě ve volbách přitom čeká přímý stranický souboj s Michalem Haškem. Ten ho ve volbách 2010 na počty preferenčních hlasů voličů porazil.

reklama

autor: nep

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…