Bohuslav Sobotka šťoural do lidovců, ale pak úplně zařízl stranu Tomia Okamury

04.12.2013 7:13

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro MF Dnes prozradil některé osobní pocity z koaličního vyjednávání. Uvedl, jak u jednání působí Andrej Babiš nebo Pavel Bělobrádek, i to, co ho mrzí na postoji lidovců. Hnutí Úsvit přímé demokracie pak označil za nejméně stabilní uskupení ve sněmovně.

Bohuslav Sobotka šťoural do lidovců, ale pak úplně zařízl stranu Tomia Okamury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou

Vyjednávání možných budoucích koaličních partnerů je v plném proudu. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Mf Dnes mluvil o tom, jak vlastně jednání o vládě vypadají.

Jednání jsou podle Sobotky tvrdá a kompromis se často hledá jen těžko. Neviní z toho ovšem pouze šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který je v byznysu znám jako nekompromisní vyjednavač. "Jako pozitivní u něho vnímám jistou míru otevřenosti, přímočarosti, schopnosti říct si o věci na rovinu," říká Sobotka na podnikatelovu adresu.

"Když to porovnám s KDU-ČSL, tak jejich postup je uzavřenější, opatrnější a straničtější. U hnutí ANO vidíme jisté ideologické bariéry, které se zatím v diskusi nedaří vyřešit, a to je otázka zvyšování daní. Ten problém jsme ve skutečnosti nevyřešili, pouze jsme ho odložili," uvedl Sobotka.

Důvodem je to, že hnutí ANO prý požádalo o roční lhůtu, aby se mohlo seznámit se stavem resortu, se stavem veřejných financí a s tím, jestli se potvrdí jejich očekávání v rozsahu úspor v provozních výdajích státu.

Střet dvou světů

Politická jednání vidí Sobotka jako střet dvou světů - nového hnutí postaveného na zelené louce a dvou zavedených politických stran. To ovšem šéf ČSSD chápe zároveň jako příležitost pro změnu politické komunikace a možná i politické kultury.

"Na postupu KDU-ČSL mě mrzí, že jejich skeptické komentáře nás trošku přiblížily ke koaličnímu handrkování, jehož jsme byli svědky za Nečasovy a Topolánkovy vlády. To by byla promarněná příležitost, spotřebovávat zase osmdesát procent energie na vzájemné poziční boje mezi koaličními stranami," je přesvědčen Sobotka.

Kritika Tomia Okamury

I přesto ale odmítá sympatie hnutí ANO k hnutí Úsvit jako nové politické straně. "V ČSSD jsme velmi opatrní, pokud jde o některé názory a stanoviska pana Okamury. To jsou tóny pro nás nepřijatelné, spojit se s ním by pro nás znamenalo riziko ztráty reputace. Navíc Úsvit vnímáme jako nejméně stabilní uskupení ve sněmovně. Varování je účast některých bývalých poslanců za Věci veřejné," tvrdí politik.

"Úsvit není stabilní partner, o nějž bychom mohli opřít vládu. Počítáme, že se dohodneme s čitelnějšími lidovci a hnutím ANO," doufá Sobotka.

Předmětem jednání je kromě jiného také post pro lídra ANO Andreje Babiše. Ten by mohl být ministrem financí nebo vicepremiérem. "Aby se zjednodušila debata o střetu zájmů, domnívám se, že pro pana Babiše by byla vhodnější funkce vicepremiéra," prohlásil Sobotka v rozhovoru pro Mf Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…