Bohuslav Sobotka znovu předsedou ČSSD? Toto zaznělo z kuloárů sjezdu

10.03.2017 15:10

Představitelé sociální demokracie se tradičně opřeli do Andreje Babiše a jeho řízení státu jako firmy, ale také do jeho vůle snížit počet ministerstev či množství poslanců. Exministr průmyslu a obchodu Milan Urban na sjezdu uvedl, že takové návrhy jsou populismus, ale nic to neřeší: „Důležité je, aby existovala vize, na které se domluví společnost, a podle mě je jednoduchá. V ekonomice jedeme na plný plyn, přesto jedeme velmi pomalu.“

Bohuslav Sobotka znovu předsedou ČSSD? Toto zaznělo z kuloárů sjezdu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

To, že byl Bohuslav Sobotka jediným kandidátem na lídra sociální demokracie, Urbana nepřekvapilo. „Dává to smysl, předseda strany, který je zároveň premiérem osm měsíců před volbami, si drží silnější mandát. Nemá smysl válčit těsně před volbami, aby nakonec nezvítězil nikdo. Podle mne se musíme nejdříve soustředit na volby a potom si hrát jako na skautském táboře, kdo by měl stranu vést,“ uzavřel Urban.

Exhejtman Havel: Lépe se rozhoduje diktátorovi

Bývalý hejtman Karlovarského kraje Martin Havel by byl raději, kdyby kandidátů na předsedu bylo více a Bohuslav Sobotka se musel postavit konkurenci. Skutečnost, že byl jediným kandidátem, ho ale nepřekvapila. „Osm měsíců před volbami mě to nepřekvapilo, a aby se někdo v tuto dobu hrnul do čela strany, kdy nic není jisté… Není tu nikdo, kdo by zvedl ruku a šel do toho, možná po nějaké době přijde čas na výměnu obličejů, ale musí se najít osobnost, která přitáhne voliče a vždy musí být výrazná, někdy i kontroverzní, ale zapamatovatelná,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Havel. Ani on nesouhlasí s tím, aby Andrej Babiš měnil český ústavní systém demokracie. „Hnutí ANO se v čele s Andrejem Babišem snaží ulehčit úspory, ale ve státním rozpočtu jde o nevýznamnou položku a pak se lépe rozhoduje diktátorovi,“ dodal.

Zemánek by doporučoval „vyztužit nohy“

Také Jiří Zemánek, olomoucký náměstek hejtmana, tvrdí, že současný demokratický systém patří do současného století a musíme udělat vše pro to, abychom ochránili pluralitu názorů a množství politických stran: „Musíme udělat vše pro to, aby ústavní většinou nemohlo dojít k omezování demokratických principů, které zajišťují širokou debatu. Koncentrace na jednoho nikdy nepřinesla České republice nic dobrého,“ vysvětlil Zemánek s tím, že Bohuslav Sobotka je silným lídrem, ale potřebuje vyztužit nohy, tedy výměnu místopředsedů. K tomu, jak doufá, během sjezdu dojde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zuk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…