Boj kolem mýta nekončí. Je tu nová žaloba

15.04.2019 21:18

Společnost Kapsch podala u Krajského soudu v Brně další žalobu na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli jeho rozhodování kolem mýtného tendru. Firmě se nelíbí, že úřad zamítl její návrh na zákaz plnění nové mýtné smlouvy, která je podle ní nezákonná. ČTK o tom informoval mluvčí Kapsche David Šimoník. Stát loni uzavřel smlouvu na provoz systému s konsorciem CzechToll/SkyToll.

Boj kolem mýta nekončí. Je tu nová žaloba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice D1 na Chodově

Současný provozovatel mýta jednu žalobu na antimonopolní úřad podal v únoru, a to kvůli jeho postupu při řešení námitek, které Kapsch měl proti podmínkám mýtného tendru. Podle společnosti úřad námitky dostatečně neprozkoumal. V nové žalobě rakouská společnost tvrdí, že smlouva, kterou ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) uzavřel loni v září s česko-slovenským konsorciem, je nezákonná. Podle podniku totiž v té době platilo předběžné opatření vydané ÚOHS, které státu zakazovalo smlouvu uzavřít, dokud nevyřídí všechny námitky proti tendru.

"Soud by se měl mimo jiné zabývat tím, jestli společnosti Kapsch nebylo v řízení před úřadem upřeno právo na jeho řádnou procesní obranu," uvedla Kamila Kulhánková z advokátní kanceláře Havel & Partners.

Nezákonnost smlouvy, jejíž uzavření provázela velmi nestandardní rychlost jak na straně ministerstva dopravy, tak na straně antimonopolního úřadu, společnost Kapsch namítala hned po jejím podpisu. Nejen podle stanoviska právníků firmy, ale i řady dalších nezávislých expertů byla totiž uzavřena v rozporu s nařízeným předběžným opatřením ÚOHS, které její uzavření zakazovalo.

Ministerstvo dopravy mýtnou smlouvu uzavřelo s odůvodněním, že z čistě procesních důvodů předběžné opatření antimonopolního úřadu přestalo platit. Úřad totiž rozhodl o zastavení jedné z části řízení, ke které bylo původně předběžné opatření navázáno. Proti tomuto zastavení se firma Kapsch skutečně nemohla bránit, proto byla tato část řízení zastavena pravomocně. Ministerstvo dopravy však pominulo, že se k této části řízení postupně připojily další části řešených námitek, k jejichž zastavení nedošlo. Podle advokátky Kamily Kulhánkové spolu všechna spojená řízení tvořila nedílný celek, a proto předběžné opatření sledovalo osud tohoto celku – to znamená, že předběžné opatření zůstalo platné a účinné i v okamžiku podpisu nové mýtné smlouvy. Antimonopolní úřad a následně i jeho předseda však převzali pochybné závěry ministerstva dopravy.

Kapsch ve správní žalobě zdůvodňuje, proč nařízené předběžné opatření nikdy nezaniklo, a to zejména s odkazem na znění relevantních předpisů, jejich smysl a účel, na judikaturu vyšších soudů, povinnosti plynoucí z unijních závazků o ochraně účastníků řízení, a v neposlední řadě i názor samotného ÚOHS k otázce uzavření smlouvy prezentovaný v médiích.

Policie kvůli podezření z korupce v mýtném tendru zasahovala na počátku března na několika místech, mimo jiné na antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch nebo v bytě místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Zatím nikoho ve věci neobvinila.

V soutěži na nového provozovatele mýta loni zvítězilo konsorcium společností CzechToll, které patří do portfolia nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, a společnosti SkyToll. Uspělo s nabídkou na desetiletý provoz za 10,75 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…