Boj o PCR testy: Ministerstvo je nechce zlevnit. Byly by nedostupné

29.03.2021 10:38

PCR testy jsou prozatím tou nejpřesnější relativně dostupnou metodou, jak zjistit, zdá má v sobě člověk koronavirus. Ale pořád to jsou testy relativně drahé. A Ministerstvo zdravotnictví ČR vedené Janem Blatným se prý urputně brání jejich zlevnění.

Boj o PCR testy: Ministerstvo je nechce zlevnit. Byly by nedostupné
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

„Připomíná to fotbalový mač amatérů, kdy proti sobě stojí dva rozzuřené týmy. Jedni si oblékli dres hájící rozšířené antigenní testy, druzí urputně kopou v barvách přesnější, ale zatím drahé PCR metodiky. A covid-19, jejž mají oba tábory porazit, se na tribuně dobře baví,“ napsal ke sporu o PCR testy server Lidovky.cz.

Anketa

Viníte Babišovu vládu za počty českých mrtvých na covid-19?

22%
78%
hlasovalo: 14530 lidí

Svérázným způsobem tak uvedl téma možného zlevnění testů. Antigenní testy jsou sice levnější, ale nejsou tak spolehlivé a to je problém. PCR testy dnes stojí kolem dvanácti stovek, ale podle serveru by stačilo jen málo k tomu, aby tyto testy zlevnily. Údajně by toliko Ministerstvo zdravotnictví ČR mělo projevit svou vůli. Pakliže se dohodnou Ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), ceny PCR testů by prý mohly spadnout někam k osmi stovkám, možná až k pěti stovkám.

„Při velkém počtu vzorků z plošného testování je možné cenu PCR výrazně snížit. Je však nutné úhradu za její plošné použití vyjmout ze seznamu zdravotních úkonů s dotační úhradou 300 korun. Tyto změny jsou možné v horizontu dvou týdnů,“ sdělila webu Lidovky.cz viroložka a členka Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Ruth Tachezy.

Ministerstvo však tvrdí, že zlevnit testy není jen tak. Údajně by to mohlo snížit jejich dostupnost.

„Ministerstvo zdravotnictví momentálně o dalším snížení ceny neuvažuje. Důvodem je, že by to již mohlo vést k omezování dostupnosti. Zároveň ani nedisponujeme žádnými průkaznými kalkulacemi nákladů, které by dokazovaly, že nastavená úhrada je „příliš vysoká“. Pokud některý z vědců či expertů kalkulace doloží, ministerstvo zdravotnictví se tím bude zabývat,“ odpověděla na dotaz LN mluvčí resortu Barbora Peterová.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…