Boj o demokracii! Zachraňte ČT. Langšádlová spustila akci. A vedle stojící Kalousek...

22.10.2019 14:36

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek zkritizoval státní rozpočet pro příští rok. Jeho stranická kolegyně se před kamerami rázně zastala České televize. Je toho názoru, že v tuto chvíli ČT čelí velkému tlaku, a vyzvala své kolegy, aby ho co nejdříve utlumili. Snad se to podaří již tento čtvrtek. Podle Langšádlové Nejde totiž o nic menšího než o další osud demokracie v této zemi.

Boj o demokracii! Zachraňte ČT. Langšádlová spustila akci. A vedle stojící Kalousek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Langšádlová

Je zvykem, že se před startem jednání Sněmovny pořádají tiskové konference. Nejinak tomu bylo i v případě TOP 09, za kterou se před kamery postavil předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek a jeho stranická kolegyně Helena Langšádlová.

Kalousek prohlásil, že by snad ještě dokázal vládě odpustit skutečnost, že dál zadlužuje Česko, a to i po šesti letech ekonomického růstu, kdyby peníze získané na dluh investovala do toho, co opravdu Českou republiku posune kupředu. Naši ekonomiku by podle jeho názoru posunulo kupředu, kdyby se vládní politici odhodlali provést zdravotnickou a důchodovou reformu. Obě Kalousek považuje za nezbytné. A ani k jedné z nich se kabinet Andreje Babiše neodhodlal.

Anketa

,,Člověk si musí rozmyslet. Buď bude dělat redaktora v ČT, nebo politiku," řekl o novinářích ČT Zaorálek. Řekl to správně?

98%
2%
hlasovalo: 10580 lidí

Bývalý minister financí proto nevidí jinou možnost než předložit návrh na nezbytné úspory, které mohou Česku pomoci, až přijde krize. Jednou z možností je podle Kalouska najít peníze ve zvýšení daní za alkohol, cigarety a vyšší zdanění hazardu, ale jen za předpokladu, že by se jiné daně snížily.

Když si vzala slovo Helena Langšádlová, promluvila o České televizi a starších zprávách o jejím výročním hospodaření. Ocenila, že je Sněmovna připravena jednat o těchto zprávách opět ve čtvrtek, a to i po 21. hodině večer, což v ní vyvolává naději, že zprávy za rok 2016 a 2017 budou konečně schváleny. Po měsících průtahů.

„Stávající stav, kdy tady leží již 6 zpráv České televize a je vytvářen politický tlak na toto veřejnoprávní médium je neudržitelný. A já pevně věřím, že se najde v Poslanecké sněmovně většina, která zvedne ruku pro zprávy České televize. V této souvislosti bych chtěla říci, že je pro mě nesmírně alarmující, že po třiceti letech budování demokracie se i podle mezinárodních instituci situace médií zhoršuje,“ bila na poplach Langšádlová.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

„Podle Reportérů bez hranic se v České republice zhoršuje svoboda slova a svoboda tisku. Klesli jsme z třinácté pozice na čtyřicátou. To je přece strašné. Za pouhých pět let jsme klesli z třinácté pozice na čtyřicátou,“ pokračovala důrazně.

Vedle České televize je podle poslankyně vystaven tlaku i český rozhlas. TOP 09 bude však vždy bojovat za svobodu médií, především za svobodu veřejnoprávních médií, a to i navzdory tomu, že se ani TOP 09 nemusí líbit některé odvysílané reportáže.

„Svoboda médií, svoboda veřejnoprávních médií je úplně základním předpokladem našeho budoucího demokratického vývoje. Bojujme za svobodu médií, protože na tom stojí naše demokratická budoucnost,“ apelovala dáma na své spoluobčany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…