Boj o kouření pokračuje. Kuřákům prý alespoň nějaké možnosti zbudou

31.03.2016 18:33

V Česku kouří 30 procent dospělých. Alespoň jednou týdně si zapálí 28 procent patnáctiletých dívek a 22 procent stejně starých chlapců. Maraton schvalovacích jednání v souvislosti s návrhem protikuřáckého zákona pokračuje. Sněmovna by podle posledního doporučení zdravotního výboru měla umožnit kuřákům zapálit si v otevřených stanech, které se využívají při koncertech pod širým nebem. Naopak by neměla dát obcím pravomoc zakázat kouření na venkovních akcích přístupných dětem. V čajovnách by zákazníci mohli v oddělených prostorách kouřit vodní dýmku. To jsou nejzajímavější závěry z posledního jednání zdravotního výboru.

Boj o kouření pokračuje. Kuřákům prý alespoň nějaké možnosti zbudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Celkem dal výbor stanovisko k více než dvěma stům pozměňovacích návrhů tzv. protikuřáckého zákona, který řeší také alkohol a další návykové látky.

Po jednání poslanců, které se uskuteční asi v dubnu, může být ale všechno jinak. Zdravotní výbor je většinou totiž složen z lékařů a jejich vidění problematiky zákazu kouření je velmi často příliš nekompromisní a vzdálené názorům poslanců ve sněmovně. Naznačují to už některé ohlasy z ministerstva zdravotnictví.

Návrh poslance Marka Bendy, že by mohly i v restauracích vzniknout stavebně oddělené kuřárny bez obsluhy, sice u poslanců zdravotního výboru neprošel, na jednání sněmovny má ale šanci. Ministerstvo zdravotnictví totiž není proti. „Pro nás je důležité, že do kuřárny nebudou chodit zaměstnanci, nebudou vystaveni působení tabákového kouře,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Arnoštová.

Ministerstvo dosud nechtělo o jakýchkoli výjimkách ze zákazu kouření v restauracích ani slyšet. Argumentovalo hlavně ochranou zdraví servírek a číšníků. Ti by ale v případě schválení Bendova návrhu do kuřáren chodit nemuseli, a cigaretovému kouři by se tak vyhnuli. Úřad ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) tak nakonec k návrhu zaujal neutrální stanovisko. „Snažíme se dojít ke kompromisu, aby návrh prošel,“ vysvětlovala náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Poslanci zdravotního výboru ladili protikuřácký zákon a před závěrečným projednáváním ve sněmovně v něm vesměs se souhlasem ministerstva doporučili i několik dalších zmírnění.

Například zákaz elektronických cigaret by se neměl týkat všech míst, kde bude platit zákaz kouření, ale jen některých. V restauracích a v čekárnách na nádražích by se elektronické cigarety kouřit mohly. Výbor také podpořil zachování vodních dýmek v čajovnách a umožnil stavebně oddělené kuřárny ve sportovních a koncertních halách, divadlech a dalších kulturních stáncích.

Výbor souhlasil se zrušením odpovědnosti hostinských za to, že v jejich zařízeních nepijí alkohol děti nebo se tam zdržují v podnapilém stavu.

Při sportovních akcích by prodavači mohli nabízet výčepní piva do 4,3 stupně alkoholu. Alkohol by se směl podávat v zájezdových autobusech nebo při tzv. nostalgických a propagačních jízdách. Lihoviny by prodejci mohli nabízet na ochutnávce lihovin, výročním, tradičním a farmářském trhu, na veřejně přístupné slavnosti a na tradiční kulturní nebo taneční akci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…