Boj o lepší potraviny: Politici nic nezmění, udeřil kulinářský expert

03.03.2017 19:07

Europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD) si v pátečním Interview ČT24 povídala s moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou o kvalitě potravin v EU. Místy peprný komentář přidal kulinářský expert Roman Vaněk.

Boj o lepší potraviny: Politici nic nezmění, udeřil kulinářský expert
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Téma kvality potravin v EU je prý na stole už dlouho, ale teprve teď, když se toho chopili političtí lídři zemí Visegrádské čtyřky, už toto téma nelze přehlížet. Evropská komise by si prý měli objednat průzkum, který by potvrdil, že v západní Evropě jsou v obchodech k dostání kvalitnější potraviny, než v nových členských zemích.

Sehnalová před kamerami prozradila, že někteří její kolegové nevěřili, že by se v Česku prodávaly méně kvalitní potraviny než např. v Německu.

„Někteří kolegové mi nevěřili a zlehčovali to. Zhušťovali to téma na otázku bezpečnosti potravin. Potraviny jsou bezpečné, ale kvalitativně se liší. Podle mého se na ně vztahuje klamavý marketing,“ je přesvědčena politička.

Budou volby a téma potravin se hodí

Ve druhé polovině pořadu vystoupil kulinářský expert Roman Vaněk a ten politiky nešetřil. „Já mám pocit, že bych si měl koupit dort, prskavky a začít slavit, protože si politici všimli problému, na který my poukazujeme asi od roku 2000,“ začal druhý host pořadu zostra. „Navíc budou volby a téma potravin se hodí. Ale nic proti tomu, někdy to přinese něco dobrého. Ale myslím, že tentokrát ne,“ shrnul Vaněk.

Méně kvalitní potraviny se podle jeho názoru prodávají. Ale on si to někdo musí objednat a následně koupit. Supermarkety podle odborníka reagují na poptávku zákazníků. V jednu dobu to bylo tak, že jsme hleděli jen a pouze na cenu potravin a kvalita šla stranou. „Ale dneska už se lidi zastavili a naučili se číst etikety,“ pochvaluje si Vaněk. „My Češi jsme začali číst etikety, to je úžasný. Teď ještě do toho zapojit zdravý rozum,“ doplnil.

Velké pozornosti se začínají opět těšit české potraviny, ale dokud budou lidé koukat primárně na cenu, tak k nám budou proudit levnější potraviny. Obchodní řetězce nebudou mít důvod měnit svou obchodní strategii. Politici na tom podle druhého hosta pořadu nic nezmění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…