Boj proti ilegálnímu obchodu s tabákem budí rozpaky

07.09.2016 17:34

Světová zdravotnická organizace (WHO) čelí rostoucím potížím v boji proti ilegálnímu obchodu s tabákovými výrobky. V listopadu 2012 byl v Soulu podepsán Protokol o nezákonném obchodu, který je součástí Rámcové úmluvy o kontrole tabáku (FCTC); připojilo se k němu 54 zemí. Ratifikací jej však potvrdilo pouze 19 z nich, pro vstup v platnost je třeba nejméně 40 států. Evropská unie sice protokol podporuje, většina členských zemí včetně Německa tak doposud neučinila. Opatrný postoj mají i Čína, Spojené státy a další velké země smlouvu dokonce ani nepodepsaly. Navzdory úsilí sekretariátu WHO, který vyvíjí nátlak na menší země a usiluje o překročení potřebného limitu, se vstup protokolu v platnost nezdá reálný.

Boj proti ilegálnímu obchodu s tabákem budí rozpaky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Z pohledu nezávislých expertů, ale i mnoha vlád není problém v samotném boji proti pašování cigaret. Kontroverzním se spíše zdá samotná zastřešující organizace – WHO. Její kapacity ani odborné zázemí se nezdají být dostatečnou garancí pro to, aby bylo možné rostoucí problémy s nelegálním obchodem s tabákem řešit.

Oproti dalším mezinárodním organizacím, jako jsou Světová celní organizace či Úřad OSN pro drogy a kriminalitu, nemá WHO zkušenosti ani zdroje pro takovou činnost. Nezákonná výroba, pašování a s tím spojené praní špinavých peněz jsou problémy, u nichž mnohé státy nutně potřebují technickou asistenci i výcvik pro vlastní daňové a policejní složky.

Pašování je celosvětový problém

Nezákonný obchod s tabákovými výrobky je vážnou výzvou. Nejde jen o významné výpadky ve výběru daní, které postihují bohaté i chudé země. Tento druh kriminality vyžaduje velké kapacity a mezinárodní sítě, které zajistí výrobu, převoz i prodej. Jak uvádí např. loňská zpráva amerického ministerstva zahraničí, „ilegální obchod podporuje mezinárodní organizovaný zločin, korupci i terorismus. Pašování cigaret přináší významné příjmy ilegálním organizacím, pro něž zároveň nepřináší takové riziko, jaké představují drogy či obchod s lidmi.

Problémy s propojením pašeráků a financováním radikálních skupin se objevují i v Evropě. Novináři z bavorského veřejnoprávního rozhlasu v srpnu tohoto roku popsali případ, kdy ilegální obchodní trasa pro cigarety z Dubaje zahrnovala i osoby podezřelé z napojení na ISIS. Úřad státního žalobce věc odmítl komentovat, příklady z dalších zemí včetně Španělska a Francie ale na podobná napojení rovněž poukazují.

Česká republika též čelí problémům s ilegálním obchodem, v porovnání se sousedními státy i celoevropským průměrem je však situace daleko lepší. Podle analýzy poradenské firmy KPMG má ČR díky aktivní roli Celní správy jednu z nejnižších úrovní podílu ilegálních tabákových výrobků v celé Evropě. Za rok 2015 jde odhadem o zhruba 3 % trhu, což je v porovnání s průměrem EU (cca 10 %) vynikající výsledek.

Mezinárodní spolupráce je potřebná

Světová zdravotnická organizace, která skrze FCTC a již zmíněný protokol usiluje o posílení boje proti ilegálnímu obchodu, má problém zejména v otázce mezinárodní a meziorganizační spolupráci. Experti poukazují právě na to, že protokol není dostatečně napojen na dosavadní celní, policejní a trestní systém. Při jednání o jeho vzniku v roce 2012 v Soulu trval sekretariát WHO i na tom, že se jednání nesmějí zúčastnit zástupci Interpolu.

Druhým problémem, který blokuje roli WHO v otázce boje proti pašování, je přístup k daním. Podle závěrů FCTC je vysoké zdanění (a tedy i vysoká cena) cigaret nástrojem na boj proti kouření. Celníci a policisté ale dodávají, že čím je větší rozdíl v ceně mezi legálním a pašovaným tabákovým výrobkem, tím se stává pro daný trh atraktivnější. Příklad Norska, země s nejvyšší cenou cigaret v Evropě, je zřejmý – podíl ilegálních produktů přesahuje podle KPMG 28 % celkové spotřeby.

Rozpory ohledně Protokolu o nezákonném obchodu tak budou pravděpodobně řešeny i na listopadové 7. konferenci FCTC v indickém Dillí. Protože lze předpokládat, že se k němu 40 zemí nepřipojí, WHO bude muset v této věci zvolit jiný přístup.


 

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …