Boj proti korupci nekončí. Těšte se, zaměříme se i na nové poslance, slibuje aktivista

13.09.2013 20:20

Největší lobbistická skupina v dějinách České republiky pod názvem Rekonstrukce státu se snaží přesvědčováním poslanců prosadit klíčové protikorupční zákony. Ročně totiž uniká podle nejstřízlivějších odhadů ze státní kasy kvůli korupci 84 miliard korun. Jeden zářez na pažbě už protikorupční aktivisté mají. Byl už schválen – jako v jedné z posledních zemí na světě – zákon o zrušení anonymních akcií. Zbývá však dalších osm.

Boj proti korupci nekončí. Těšte se, zaměříme se i na nové poslance, slibuje aktivista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Nyní jsme se zaměřili na kandidáty do sněmovny. Nečekáme na volby, ještě předtím chceme oslovit z každé kandidátky minimálně prvních pět kandidátů a vyzvat je k tomu, aby se písemně zavázali podporovat protikorupční zákony, které se nepodařilo prosadit kvůli předčasným volbám,“ vysvětluje Pavel Felgr, který je spolu s Petrem Medřickým ambasadorem tohoto projektu v Libereckém kraji.

Kvůli zdržovačům nestihli poslanci přijmout klíčové protikorupční zákony

Minulá Poslanecká sněmovna zavedla jen zlomek opatření proti systémové korupci v Česku. Poslanci si sice zrušili doživotní imunitu, anonymní akcie a takzvané losovačky ve státní správě, další klíčové a závažnější protikorupční reformy kvůli zdržovací taktice a liknavosti však spadly pod stůl. Přitom měli připraveno pět kvalitních návrhů: zákon o zveřejňování smluv, rozšíření pravomocí NKÚ, zákon omezující poslanecké přílepky, zákon o státní službě a zákon o financování politických stran.

„Všechno mohlo být už dávno odhlasováno, nebýt obstrukcí ze strany vlády i poslanců. Například zákon o zveřejňování smluv mohl být dávno v Senátu, kdyby poslanec ODS Aleš Rádl v květnu nenavrhl další zbytečnou obstrukční analýzu. Před volbami na tyto zdržovače a blokátory jmenovitě upozorníme,“ pohrozil David Ondračka, jeden z garantů projektu  Rekonstrukce státu. V něm se sdružily desítky firem a neziskových organizací s cílem prosadit účinnou protikorupční legislativu.

Pokračujeme. Oslovíme lidi z předních míst kandidátek do voleb

Ambasadoři Rekonstrukce státu přesvědčovali v jednotlivých krajích své poslance pro podporu protikorupčních zákonů už v minulé Poslanecké sněmovně. „Podporu nám vyjádřil semilský starosta a poslanec za Starosty a nezávislé Jan Farský, Cyril Zapletal z ČSSD a také senátor z téže strany, Karel Kapoun,“ vyjmenovává Pavel Felgr, liberecký představitel projektu.

Pokračovat v této činnosti hodlají i nadále. „Budeme tu před volbami i po volbách. Naším hlavním cílem je, aby se hned po volbách na předcházející návrhy navázalo. Většinu návrhů lze schválit v řádu měsíců,“ domnívá se Ondračka.

Konkrétněji ho doplňuje Felgr. „Budeme se snažit oslovit co nejvíce kandidátů z každé politické strany, ale prvních pět bude základ. Naším cílem je to, aby zákony, které spadly pod stůl rozpuštěním sněmovny, byly znovu předloženy do sněmovny. Rozhodně ale předčasnými volbami projekt Rekonstrukce státu nekončí, “ upozorňuje. Seznam podporovatelů poté míní zveřejnit.

Často se při jednáních s poslanci ambasadoři setkávali s argumentem – Já vám podporu dopředu nemohu podepsat, protože nevím, jak bude zákon vypadat v paragrafovém znění. A co když tam bude něco, s čím nebudu souhlasit. „Ale podstata je v tom, že podporuje myšlenku přijetí tohoto zákona. Pokud by návrh obsahoval něco, s čím bude mít dotyčný poslanec problém, má možnost prosadit pozměňovací návrh a pokud by ani ten neprošel, může každý poslanec zveřejnit tiskové prohlášení, proč daný zákon nemůže podpořit. A pak bude na voličích, aby posoudili jednání jednoho každého poslance,“ vysvětluje liberecký ambasador.

Farský: Téma protikorupčních zákonů je mi blízké

„Přijde mi přirozené podporovat tento projekt, tohhle téma je mi blízké. Ostatně zákon o registru smluv jsem sám psal. Další návrhy jsme jako Starostové společně s topkou prosazovali – rozšíření pravomocí NKÚ, transparentní financování politických stran, majetkové přiznání pro politiky,“ objasňuje exposlanec Jan Farský, který je lídrem kandidátky TOP 09 s podporu Starostů do parlamentních voleb v Libereckém kraji.

Konec trafik ve státních firmách navrhla paradoxně Nečasova vláda

Jeden z návrhů, který se měl projednávat v předcházejícím období ve sněmovně, byl návrh zákona, který by zamezil takzvaným trafikám ve státních firmách. A Parlamentu ho předložila – světe, div se – vláda Petra Nečase. „Jde o to, aby do dozorčích rad státních firem byli vybíráni odborníci. A ne jako tomu bylo v případě exposlanců ODS – Fuksy, Šnajdra a Tluchoře,“ vzpomenul Felgr na nedávný případ, kvůli němuž také Nečasova vláda padla. „Jsem rád, že státní zástupce Ištvan postupoval tak, jak postupoval. Nečasova vláda měla být (podle expremiéra) vládou rozpočtové odpovědnosti a vládou bojující s korupcí. Nakonec paradoxně na korupci tato vláda skončila.“

Projekt Rekonstrukce státu sdružuje dvacet uskupení – například Ekologický právnický servis, Transparency International, Oživení. Původně prosazovali přijetí devíti protikorupčních zákonů formou přesvědčování poslanců, zrušení anonymních akciíí už je schváleno, zbývá dalších osm:

  • Průhledné financování politických stran a volebních kampaní
  • Elektronická majetková přiznání ke dni nástupu do funkce
  • Smlouvy na internetu
  • Odborné nominace do dozorčích rad
  • Odpolitizování státní správy
  • Státní zastupitelství bez politických zásahů do vyšetřování
  • Průhledný legislativní proces
  • Rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…