Boj s korupcí může vést až k diktatuře, zaznělo na akci Klausova institutu. Exprezident se přidal

04.02.2014 21:23

Institut Václava Klause uspořádal v prostorách pražského Autoklubu diskuzi na téma korupce. Vystoupil zde i exprezident Václav Klaus, který zdůraznil, že korupce není morální, ale systémový problém. Ekonom Jan Průša tvrdí, že kořeny korupce je třeba hledat ve státním přerozdělování a Klausův někdejší tajemník Ladislav Jakl má za to, že téma korupce je příliš snadno zneužitelné pro manipulaci s občany. Zprávu přinesl server iDnes.cz

Boj s korupcí může vést až k diktatuře, zaznělo na akci Klausova institutu. Exprezident se přidal
Foto: VŠO
Popisek: Václav Klaus na Vysoké škole obchodní v Praze

„Korupce je systémový problém, ne morální. Nestačí vyměnit pár ministrů. Nařčení z korupce jsou obrovsky snadno zneužitelná. My ten problém nebagatelizujeme, ale ať se o korupci mluví klidně, suše, analyticky," vyzval Klaus během diskuse. Debata proběhla u příležitosti vydání knihy ekonomů Pavla Rysky a Jana Průši „Korupce: Ekonomie vs. mýty", kde autoři prohlašují, že korupce je příznakem selhávání státu. Průša má za to, že kořeny korupce leží v neefektivním státním přerozdělování. „Státní úředník nemůže dobře hospodařit, protože nesleduje zisk. Čím více jsou firmy regulovány státem, tím víc v nich kvete korupce. Ta není chybou lidí, ale systému," uvedl.

S tím však zásadně nesouhlasil exministr vnitra Martin Pecina, který v debatě také vystoupil. Připomněl zkušenosti severských států, kde je míra přerozdělování vysoká, ale korupci tam lidé nevnímají tak palčivě. Lidé se napříště musejí bát vzít úplatek. Toho se podle Peciny dosáhne výchovou a vysokými tresty za korupční jednání.

Někdejší tajemník exprezidenta Ladislav Jakl v diskuzi zdůraznil, že boj s korupcí může za jistých okolností napomoci i nástupu diktatury, např. prostřednictvím řízených provokací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…