Boj ve fondu kinematografie pokračuje. Ozvala se nám radní Brdečková a prý je všechno jinak

06.12.2014 17:18

Poté, co ParlamentníListy.cz uveřejnily materiál o zákulisí rozdávání desítek milionů korun filmařům, kde se mimo jiné psalo o podjatosti jedné z radních, se právě ona ozvala s tím, že článek se nezakládá na pravdě. Podle Terezy Brdečkové je vše jinak a náš materiál odvádí pozornost od skutečného problému.

Boj ve fondu kinematografie pokračuje. Ozvala se nám radní Brdečková a prý je všechno jinak
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Tereza Brdečková je česká filmová kritička, novinářka, publicistka, spisovatelka, scenáristka, překladatelka

Co je tedy podle Brdečkové podstatné? Hlasování by prý mělo být jmenovité a otevřené, na výrobu filmů by mělo být tolik peněz, abychom se přiblížili evropskému standardu a mohli rozvíjet domácí filmový průmysl a konečně, aby Rada povinně sestávala jen z lidí, kteří mají o složitém fungování domácího a evropského filmového průmyslu přehled.

„Dále, vaše informace jsou nesprávné, což lze ověřit pohledem na stránky Fondu kinematografie. K podjatosti jsem se přihlásila a ve výzvě na výrobu nehlasovala, což není těžké ověřit i hlouběji. Spornou, leč vypořádanou smlouvu Jiřího Dědečka (manžel Brdečkové, pozn. red.) s Total Help Art jsem na Fondu včas oznámila," uvedla Brdečková ParlamentnímListům.cz.

Její kolegyně z Rady, Zdena Štěpánková, však má na věc jiný názor. „Podle mého názoru by žádosti se jmény nominantů vůbec neměly chodit do kanceláře Fondu, ale například k náměstkovi ministra kultury pro tento okruh, a ten by měl zkontrolovat údaje a předat k malé ministerské komisi, která prověří nominanty," řekla naší redakci.

„Bylo mi potvrzeno, že podjata nejsem," tvrdí dále spisovatelka a překladatelka Tereza Brdečková. Podle pravidel stanovených v době, kdy začal fungovat nový zákon, je podle ní podjat ten, kdo má ve chvíli rozhodování smlouvu se žadatelem, nebo jeho rodinný příslušník. „Protože v Radě zasedají filmoví profesionálové, nebylo možné to vyřešit jinak. Při zasedání nicméně část kolegů proti mé nepodjatosti zvedla hlas. Požádala jsem tedy ředitelku Fondu o právní rozbor. Její odpověď mi dávala na vybranou. Abych nediskreditovala výzvu, rozhodla jsem se k podjatosti přihlásit," dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…